Allmän kurs – livskursen, samhällsvetenskaplig/ humanistisk

Behörighetsgivande kurs Ljungskile folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  20 maj 2024
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

För dig som vill läsa in gymnasiet och samtidigt undersöka olika perspektiv på samhället, människan och livet – för att bättre förstå och kunna påverka. Samtal, diskussioner och skapande.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Se information på skolans egen hemsida

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Jan Johansson

Telefon: 0736-44 65 34

E-post:
jan.johansson@ljungskile.org

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi jobbar ofta i vår egen klass men inte bara. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med andra som går på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Kurstid är ett år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. 

Profilen
Livskursen startar i den vardag vi dagligen möter. Vad har format vårt samhälle och oss själva? Hur ska vi leva? Vart är vi på väg?

Genom olika teman gör vi tillsammans under året en resa genom historien fram till nu.

Exempel på teman: 
• Skola, kunskap, makt
• Gruppen och jag
• Vägen till nu
• Globaliseringen
• Livsåskådning
• Hållbar framtid

Vi lägger olika perspektiv på samhället, människan och livet för att bättre förstå oss själva, varandra och vår samtid. För att se våra möjligheter och inte bara begränsningar!

I sökandet efter svar är det viktigt med kunskap om hur man söker svar, det är viktigt i att öva sig i att formulera relevanta frågor, värdera kunskapskällor och att förmedla kunskaper och insikter till andra. I allt detta är olika former av skapande en viktig del. Vi har många språk att uttrycka oss på!

Livskursen är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/komvux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år. För den som behöver läsa mer än 1 år planerar vi en 2-årig eller 3-årig studiegång på Livskursen eller i kombination med en annan allmän kurs

De gymnasiegemensamma ämnena är följande: Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3; Engelska 5, 6; Matematik 1; Samhällskunskap 1a1; Naturkunskap 1a1; Religion 1 och Historia 1a1.

Samhällskunskap 1b, Religion 1, Historia 1a1, Psykologi 1 och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. (Man studerar ett tema i taget och väver in flera ämnen i varje tema.) Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver ovan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3, Naturkunskap 1a2 och 2 och Historia 1a2.

Behörighet till högskolan
Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.

Läs mer om behörighetskraven på folkhögskolans hemsida.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/livskursen/

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/