Skola:
Vara folkhögskola
Plats:
Vara - Västra Götalands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
1 augusti 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste minst fylla 18 år under året du påbörjar dina studier. Någon övre åldersgräns finns inte. Du behöver godkänt i SFI kurs D eller motsvarande kunskap i svenska.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Se https://www.vara.fhsk.se/att-ga-pa-skolan/terminskostnader/

Kontakt: Carola Andersson

Telefon: 0512-57970

E-post:
carola.m.andersson@vgregion.se

Allmän kurs är till för dig som vill komplettera dina studier på grundskole- och gymnasienivå. På kursen skaffar du dig nya kunskaper och utvecklas som människa.

Det finns också en möjlighet att läsa "Allmän kurs svenska", en kurs för dig som vill förbättra dina kunskaper i svenska samtidigt som du läser grundläggande skolämnen på svenska i lugn takt.

Allmän kurs består av människor med olika bakgrunder och förkunskaper. Detta ger möjlighet att få en ökad förståelse för dig själv och andra. Kursen är indelad i olika grupper där ni jobbar tematiskt största delen av tiden. På schemat finns också utrymme för ett eller ett par tillvalsämnen.

Alla studier utgår från förmågan att samarbeta vilket gör att du kommer att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar

Allmän kurs svenska

Om du läst SFI kurs D eller motsvarande och vill studera grundläggande skolämnen på svenska i lugn takt är detta kursen för dig. Här studerar du tillsammans med människor som har olika erfarenheter och förkunskaper. Detta ger möjlighet att få förståelse för dig själv och andra samtidigt som du ökar din allmänbildning och dina kunskaper om det svenska samhället.

I Allmän kurs svenska har språket en central roll i allt vi gör. De ämnen som ingår är förutom svenska matematik, rörelse och samhällskunskap. Vi fokuserar på språket i alla ämnen. Du kan i viss mån påverka ditt schema beroende på vilka ämnen du behöver läsa och allteftersom du utvecklar din svenska.

Studier på folkhögskola innebär att lära sig tillsammans med andra. Du kommer att arbeta i nära samarbete med lärarna och med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg studiemiljö där alla har möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.

Grundläggande behörighet och studieomdöme

Allmän kurs kan ge behörighet till högskola och yrkeshögskola. Intyg till grundläggande behörighet för högskola/yrkeshögskola och ett studieomdöme får den som fått behörighet i de gymnasiegemensamma ämnena och fullgjort tiden som motsvarar svenskt gymnasium. Hur länge du går på Allmän kurs beror på vad du har gjort tidigare. Det kan variera från ett till fyra år. Du gör en ny ansökan varje år.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vara.fhsk.se/kurser-vara/allman-kurs-i-vara/

Jag lärde jag mig att vara den person jag faktiskt är

Zach hoppade av gymnasiet, i stället började han på Allmän kurs. Där fick han stöd att skriva texter som han hade haft svårt för tidigare. Två år senare har han börjat på samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Göteborgs universitet.

Läs hela artikeln

Vara folkhögskola

Vara folkhögskola arbetar med profilområdena funktionsnedsättning, hälsa, politik/demokrati och internationalisering. På Vara folkhögskola kan du bli radiojournalist, fritidsledare eller skaffa dig gymnasiekompetens. Från och med våren 2020 bedriver skolan SFI.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola
Box 163
534 23 Vara

Besöksadress: Torggatan 41

Telefon: 0512-579 70
E-post: vara.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.vara.fhsk.se/