Teaterlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Fridhems folkhögskola
Plats:
Svalöv - Skåne län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sökningar på plats 20-22 maj 2024 Inträdesprov gäller även till årskurs 2 i mån av lediga platser

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: Materialkostnad 3500 kr/termin. Övriga kostnader 1350 kr/termin. Där ingår: kopior/utskrifter, 100 utskrifter, gemensamma måltider under startveckan, mat på av skolan arrangerade middagar, avslutningslunchen och för- och eftermiddagskaffe mån-fred.

Kontakt: Teaterlinjen

Telefon: 0418-446000

E-post:
teater@fridhemsfolkhogskola.se

Teaterlinjen på Fridhems Folkhögskola är en av Sveriges bästa förberedande sceniska utbildningar. Sök hit om du vill fördjupa och bredda dina kunskaper inom skådespeleri under två intensiva år!

Teaterlinjen är en grundläggande 2-årig kurs inriktad på scenisk gestaltning för i huvudsak skådespelare. Under första året jobbar vi med grundläggande skådespelarteknik medan andra året innehåller mer utvecklad skådespelarteknik och fler samarbeten.   

På Fridhems Folkhögskola är nämligen samarbeten mellan de olika linjerna en viktig del av pedagogiken och eftersom skolan också innehåller utbildningar i musik, grafisk design och film har vi utbyte med dessa i olika projekt som musikaliska projekt, produktionsinslag och filmskådespeleri.

Vårt teaterhus rymmer två stora spel- och replokaler och ett antal mindre replokaler. Huset är tillgängligt dygnet runt för våra deltagare.

På Fridhems Folkhögskola jobbar vi bl.a. med:

 • Grundläggande skådespelarteknik-och teaterträning
 • Improvisation
 • Berättarteknik
 • Textarbete
 • Dans/rörelse
 • Röst och sång
 • Scenframställning
 • Ljus, ljud, scenografi
 • Manus
 • Egna projekt
 • Slutproduktion (årskurs 2)

Utanför skoltid:
Varje vecka anordnar de olika linjerna på skolan café-kvällar där pågående arbete redovisas, ibland i samarbete med andra linjer. Under din tid på Fridhem finns det också möjlighet att se mycket teater, både amatörteater och professionell teater i Helsingborg, Landskrona, Eslöv, Malmö, Lund och Köpenhamn.

Ansökan

Inträdesprov:

Prov 1

Här ska du framföra en av de förelagda monologerna (se hemsidan) filmad med en mobilkamera som du skickar in till teaterlinjen.

Utifrån de videos som skickas in väljer en jury ut vilka som går vidare till prov 2.

Prov 2

Prov 2 kommer vara på plats på Fridhems Folkhögskola den 20-22 maj 2024. Mer info och exakt dag och tid får du när du fått besked om du gått vidare till prov 2. 

Antagningsbesked ges ungefär en vecka efter prov 2.

Mer utförlig information om ansökningsprocessen hittar du på hemsidan.

Skulle det uppstå lediga platser i årskurs 2, till exempel att en deltagare väljer att hoppa av sin utbildning, så kommer vi att bedöma vem av de sökande som kan erbjudas en plats direkt till årskurs 2. Du kan alltså bli erbjuden att börja andra året direkt även om du sökt och vill gå båda åren.

Inför inträdesprovet tar vi ut en avgift på 400 kr som täcker kost och logi.

Mer information om skolan, teaterlinjen och bidragsmöjligheter får du när du blivit antagen till utbildningen.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha erhållit grundläggande kunskaper inom teater- och skådespeleriarbetet.

Alla borde gå på folkhögskola

Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström

Läs hela artikeln

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/