Allmän kurs – skådespeleri

Ansökan stängd
Skola:
Molkoms folkhögskola
Plats:
Karlstad - Värmlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 11 jan 2024 - 18 dec 2024

Plats för kursen: Molkom

Kostnader: För aktuella deltagaravgifter, serviceavgift och internatavgift se skolans hemsida.

Kontakt: Irja Eklund Altensten

Telefon: 010-833 10 04

E-post:
irja.eklund.altensten@regionvarmland.se

Vill du läsa klart gymnasiet och utveckla ditt intresse för skådespeleri? Hos oss kan du studerar skådespeleri för film och scen samtidigt som du läser in högskolebehörighet.

Skaffa gymnasiekompetens utifrån ditt intresse

Ett perfekt tillfälle för dig som är intresserad av skådespeleri och vill öka dina chanser att studera vidare på eftergymnasiala skådespelarutbildningar. Den här kursen är en allmän kurs, vilket innebär att du läser klart gymnasiet genom att skaffa de behörigheter du saknar

Skolan som spelar roll

Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär stora möjligheter att anpassa utbildningen efter din förmåga och ditt sätt att lära dig. Till skillnad från andra skolformer, till exempel Komvux, studerar du i din egen takt. Molkoms folkhögskola är även modernt utrustad för teater och film, med bland annat egen Black box. 

Utbildningens innehåll

Agenda 2030

Skolans allmänna kurser är inriktade på FN:s globala mål, Agenda 2030.  Vi alla, var vi än bor på jorden tillsammans ska hitta lösningar för en hållbar värld. De 17 globala målen genomsyrar hela utbildningen. Du som studerar får insikt, kännedom och förankring i samhället. Det innebär studiebesök, föreläsningar, kännedom om samhällets funktioner och uppdrag samt temaarbeten med utgångspunkt i samhället.

Skådespeleri

I ämnet skådespeleri får du lära dig mer om din kropp, din röst och din fantasi. Du tränar dig i att tala och agera inför publik och kamera. Under året är du med och sätter upp och spelar i en föreställning samt medverkar i en film. Vi tittar också på teaterföreställningar och reflekterar och analyserar.

Vi provar på fysisk skådespelarträning, dramaövningar, röst, karaktärsarbete, improvisation, dans, yoga mm. Du får lära dig om smink/mask, kostym, scenografi, rekvisita, ljud och ljus.

I ämnet skådespeleri har du utöver våra lärare även gästlärare ibland, samt en del lektioner som leds av våra andraårselever på Skådespeleri som är under utbildning till Film- och teaterpedagoger. Skolan är modernt utrustad för teater och film och har en Black box. Det förekommer ibland repetitioner och föreställningar på kvällar och helger.

Samarbete på skolan

Vi har ett nära samarbete med skolans utbildningar Skådespeleri – Film och teater och Film - Skapande och produktion.

Egen utrustning

Under skoltiden använder du egen dator eller lånar skolans under skoldagen. De digitala läromedlen har du tillgång till via skolan. Övriga läromedel och studiematerial som exempelvis matematikbok köper du själv.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen syftar till att utveckla din självständighet, det egna ansvaret samt att träna dina ledaregenskaper och organisationsförmåga. 

Kursen är högskoleförberedande och för dig som vill studera på yrkeshögskola, högskola eller universitet. Vi arbetar till viss del tematiskt och ämnesöverskridande, där mötet och gemenskap med andra är centralt. Du studerar i din egen takt på den nivå du befinner dig i nära samråd med studievägledare kring din studieplan.

I ämnet skådespeleri har du ibland gästlärare och även lektioner som leds av våra andraårselever som är under utbildning till Film- och teaterpedagoger. Under vårterminen kommer du att få göra både teater och film, så det förekommer repetitioner även på kvällar och helger.

  • Grundläggande och/eller särskilda behörigheter för högre studier vid yrkeshögskola, högskola eller universitet
  • Kunskap om FN:s globala mål, Agenda 2030
  • God studievana inför högre studier
  • Stärkt i att arbeta tillsammans med andra
  • Stärkt självkänsla och självförtroende
  • Stärkt i att arbeta självständigt med eget ansvar

En förutsättning för att du ska lyckas med studierna och dina mål på allmän kurs är att du har en egen önskan om att studera och är beredd att tillsammans med andra deltagare och lärare söka kunskap samt mötas i samtal och diskussion kring lärandet.

Alla borde gå på folkhögskola

Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström

Läs hela artikeln

Molkoms folkhögskola

Molkoms folkhögskola har verksamhet i Molkom, Karlstad och Filipstad med totalt cirka 200 kursdeltagare. Det här är skolan för dig som är intresserad av film, skådespeleri, animation eller hälsa. Vi erbjuder också Allmän kurs för dig som behöver skaffa dig behörighet för fortsatta studier, eller förbättra dina kunskaper från grundskola/gymnasium.

Läs mer om skolan

Postadress:
Molkoms folkhögskola
Region Värmland
651 82 Karlstad

Besöksadress: Mejerivägen 3

Telefon: 010-833 10 04
E-post: molkom@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.molkom.nu/