Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
6 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev, max en A4

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 27 aug 2024 - 28 maj 2025

Träffar:
3 frivilliga träffar

Kostnader: Inga kostnader

Kontakt: Lars Bägerfeldt

E-post:
lars@skolahelliden.se

För dig som vill forska om din släkt eller hembygd. Du arbetar med ditt eget projekt när vi går igenom arkiv och lär oss hitta samt läsa gammal stil, samt svenska folkets historia.
 

Vi går igenom hur man söker i viktiga arkiv ända ner till medeltiden, vilka berör den svenska allmogen. Sedan lär vi oss läsa gammal stil samt har viss träning i att skriva själva. Slutligen gäller det att förstå det vi läser och att strukturera den information som vi samlat in. Samtidigt diskuterar vi alla tänkbara problem och besvärligheter som kan dyka upp, men också ta upp tips och möjligheter.


Upplägg
Vi har lektioner med varierat tema varje vecka via nätet. Här ingår också gruppmöten och diskussioner som är av största vikt för att kunna genomföra kursen. Några frivilliga närträffar på historiskt intressanta platser ingår också. Ett mycket stort kursmaterial ingår som är fritt att använda. Ett abonnemang på ArkivDigital kan köpas till förmånligt pris via skolan.

För vem
För alla som gillar folkbildningens princip där allting drivs framåt genom utbyte av erfarenheter. Således är kursen avsedd för både nybörjare och vana arkivforskare.

Antagningsvillkor
Tillgång till nätet och viss vana med Internet, mail och e-möten är en förutsättning. Inga övriga förkunskapskrav, men du behöver skicka med ett kortfattat personligt brev där du berättar vad du gjort hittills eller om du är nybörjare. Därtill måste du reservera tid i din kalender, så du kan vara med på de flesta av lektionerna under hela läsåret.

Studietakt
Kursen kan antingen läsas på heltid 100 procent eller halvtid 50 procent. Det är samma kursmaterial, men du förväntas lägga ner tid enligt den studietakt som du har angett.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.helliden.se

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.helliden.se

Fler kurser inom: Kultur Arkitekturhistoria Historia

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/