Allmän kurs - naturvetenskap år 2 och 3 - gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Blekinge folkhögskola
Plats:
Bräkne-Hoby - Blekinge län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Se kurstexten

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Internat- eller externatavgift som du hittar information om på vår hemsida. Eget skrivmaterial.

Kontakt: Stefan Teglund

E-post:
stefan.teglund@regionblekinge.se

Är du intresserad av naturvetenskap? Funderar du på studier och arbete inom det naturvetenskapliga området?

Läkare, veterinär, apotekare, civilingenjör, ja listan kan göras lång på möjligheterna som ligger framför dig!

Hos oss har du möjlighet att läsa din gymnasiebehörighet med inriktning på naturvetenskap i mindre grupper och i lugn miljö.

Beroende på hur många år du väljer läsa får du under 1-2 år möjlighet att läsa in grundläggande behörigheter och även de naturvetenskapliga särskilda behörigheterna. För att kunna börja på kursen behöver du ha läst minst 1 eller 2 år på folkhögskola/gymnasium. Du behöver även ha vissa behörigheter avklarade innan du börjar. Vad som krävs för de olika åren ser du nedan.

Inför läsåret 24/25 går det att söka till år 2 och 3. Läsåret 25/26 endast till år 3.

Arbetssätten i undervisningen varierar mellan temaarbeten, diskussioner, studiebesök, laborationer, exkursioner, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Undervisningen utnyttjar den varierande naturen som finns i skolans närområde. Temadagar och friluftsdagar kompletterar ämneskunskaperna för att du ska kunna känna dig trygg när du ska gå vidare till en högre studienivå eller fortsätta ut i arbetslivet.

År 2

Förkunskaper: 1-2 års studier på folkhögskola/gymnasium/komvux (motsvarande 800 godkända poäng). Du måste ha godkänt resultat i i Sv 1/Svenska som andraspråk 1, Ma 1, Sh 1a1

Kurser du läser år 2:

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

Matematik 2

Engelska 5 eller 6

Historia 1a1

Biologi 1 och 2

Kemi 1 och 2

År 3

Förkunskaper: 2-3 år studier på folkhögskola/gymnasium/komvux (motsvarande 1600 godkända poäng). Du måste ha behörigheter i Sv 1 och 2/Svenska som andraspråk 1 och 2, Matematik 1 och 2, Sh 1a1, Hi 1a1 och Nk 1a1 (eller motsvarande).

Kurser du läser år 3:

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

Engelska 6

Religion

Matematik 3 och 4

Fysik 1 och 2

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med störst behov av en grundläggande behörighet med särskilda behörigheter inom det naturvetenskapliga området.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här. För dig som vill veta mer om studieomdöme och behörigheter så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/