Allmän kurs - gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Blekinge folkhögskola
Plats:
Bräkne-Hoby - Blekinge län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande. Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieskola.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Internat- eller externatavgift som du hittar information om på vår hemsida. Eget skrivmaterial.

Kontakt: Anette Bohlin

Telefon: 0457-731866

E-post:
anette.bohlin@regionblekinge.se

Vill du få en andra chans? Har du planer på högre studier? Vill du läsa behörighetsgivande allmänna ämnen?

Hos oss har du möjlighet att skaffa dig allmänbildning, förbättra ditt självförtroende, utvecklas personligt, samtidigt som du skaffar dig allmänna och särskilda behörigheter.

Beroende på hur många år du väljer att läsa får du under 1-3 år möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till yrkeshögskolan och högskolan, samtidigt som du kan skaffa dig särskilda behörigheter.

Läsåret 25/26 kommer vi att införa valbara inriktningar i år 2 och år 3, inom områdena natur, kultur och hälsa.

Arbetssätten i undervisningen varierar mellan temaarbeten, diskussioner, studiebesök, laborationer, exkursioner, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Studieteknik och förberedelse inför högskoleprovet ingår i kursen.

Undervisningen utnyttjar den varierande naturen och de stora kulturhistoriska skatterna som finns i skolans närområde. Temadagar och friluftsdagar kompletterar ämneskunskaperna för att du ska kunna känna dig trygg när du ska gå vidare till en högre studienivå eller fortsätta ut i arbetslivet.

På kursen kan du läsa:

Svenska/Svenska som andraspråk

Samhällskunskap, med möjlighet till särskild behörighet

Engelska, med möjlighet till särskild behörighet

Historia, med möjlighet till särskild behörighet

Religion

Naturkunskap, med möjlighet till särskild behörighet

Matematik, med möjlighet till särskild behörighet

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande. Undantag kan göras i ämnena engelska och matematik.

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola eller bristfällig eller äldre gymnasieskola.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här. För dig som vill veta mer om studieomdöme och behörigheter så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/allman-kurs---gymnasieniva.html

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/