Skola:
Blekinge folkhögskola
Plats:
Bräkne-Hoby - Blekinge län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: SFI-D. Vid stort antal sökande gör vi urvalet utifrån de personliga breven. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen om 2000 kr/läsår. Du kommer även behöva kökskläder och betala för transport under praktiken.

Kontakt: Oskar Wickström

Telefon: 0709-991591

E-post:
oscar.wickstrom@regionblekinge.se

Gillar du att laga mat? Brinner du för mathantverk och lokala råvaror? Följer du de senaste trenderna inom gastronomin? Funderar du på en yrkesbana inom restaurang, storkök eller café?

Vår kurs Kock och mathantverk är en yrkesinriktad utbildning med råvaran i fokus.

Kursen passar lika bra för dig som är matintresserad och vill arbeta inom restaurang, storkök eller caféverksamhet, som dig som vill utveckla din matlagning och lära dig mer om mathantverk.

På kursen får måltiden och råvaran styra när vi testar olika tillagningsmetoder och serveringar i olika tillagningsmiljöer. Vi arbetar med många lokala aktörer och plockar så mycket vi kan från vårt vackra närområde. Vi förädlar och konserverar de råvaror som är i säsong just nu. Samtidigt som vi tittar framåt på kommande trender inom gastronomin, håller vi det fina mathantverket varmt om hjärtat. Varje vecka bakar vi fantastiska bakverk på riktigt bra ingredienser som vi sedan säljer i vårt café. Glädje är vårt nyckelord och det genomsyrar hela kursen.

Du kan läsa 1-2 år på kursen beroende på intresse och vad du vill få ut av din utbildning.

Kursens första år inriktar sig på grunderna i matlagning där du läser:

¤ Matlagning 1

¤ Matlagning 2

¤ Service och bemötande

¤ Bageri 1

¤ Hygien

¤ Livsmedels- och näringskunskap

¤ Specialkoster

För dig som vill avancera, och få kunskaper yrkesmotsvarande branschens krav för kock, kan under kursens andra år fördjupa dig inom:

¤ Service och bemötande

¤ Bageri 2

¤ Styckning

¤ Café

¤ À la carte

¤ Matlagning 3

¤ Matlagning 4

¤ Entreprenörskap

Ämnena integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik, temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten.

Under både kursens första och andra år ingår praktikperioder, där du kan få praktisera hos t.ex. kravodlingar, mathantverkare, charkuterier, gårdsbutiker, restauranger, bagerier, caféer m.fl.

Vi jobbar mycket praktiskt och lägger många timmar i köket varje vecka. Efter ett år hos oss kan du söka enklare arbete inom kök och café. Väljer du att avancera och läsa 2 år kan du söka arbete som kock eller välja fortsatta studier inom yrket

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-23 klocktimmar/vecka.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. (Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc).

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/kock-och-mathantverk.html

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/