Metall/Silversmide

Ansökan stängd
Skola:
Leksands folkhögskola
Plats:
Leksand - Dalarnas län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev med motivering, självporträtt, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Externat 1 700 kr/månad (fika + lunch), Internat 4 600 kr/månad (frukost, fika, lunch samt boende)

Kontakt: Klara Eriksson

Telefon: 0247 - 648 18

E-post:
klara.eriksson@leksand.fhsk.se

Grundläggande utbildning i silversmide och metallformgivning. Praktik varvas med teori. Vi vill stimulera och utveckla designtänkande, formkänsla och uttrycksvilja. 

Vill du lära dig hur metall kan användas inom konsthantverk och design? Vi erbjuder en bred och grundläggande utbildning där hantverket och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla, designtänkande och uttrycksvilja. Teckning, målning och presentationsteknik ingår. En stor del av studietiden ägnas åt konstnärlig grundträning.

Kursen behandlar material och teknik för såväl konsthantverk som metallformgivning. Du som söker kan ha olika målsättningar med dina studier . För många är det ett steg på vägen till högskolornas metallutbildningar. Hälften av våra studenter har under de senaste fem åren fortsatt till högre konstnärliga utbildningar.

Tidigare erfarenhet av metall från gymnasium eller studiecirklar är bra men det är inget krav. Det viktigaste är ett uppriktigt intresse.

Kursinnehåll
Metall:
Årskurs ett och två arbetar tillsammans i verkstaden där teori och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla och konstnärligt uttryckssätt. I kursen ingår många av de tekniker som man behöver inom metallkonsthantverk.
Arbetet består av uppgifter där de olika teknikerna ingår och där det ibland också finns ett designproblem att lösa. Kursen berör ett stort område, från det lilla smycket till det stora svetsade eller smidda arbetet.
Vi jobbar med både ädla och oädla metaller och går igenom dekortekniker som etsning, ciselering och metallfärgning. Även ritteknik, presentationsteknik och modelltillverkning är en del av kursen.
Vi arbetar både med givna och egenhändigt formulerade uppgifter. Någon gång per år görs projektarbeten tillsammans med keramiklinjen.
Eleverna i årskurs två har större frihet att formulera egna uppgifter. Du förfogar över en egen arbetsplats med en uppsättning verktyg under studietiden.
I verkstaden finns svarv, fräs, svets och smidesässja. Verkstaden är öppen även under kvällar och helger. Ansvaret för dess skötsel har vi tillsammans.

Bild:
Här får du grundläggande kunskaper i kroki, modellmålning, skissteknik, perspektiv- och färglära för att utveckla ditt personliga bildspråk och främja din konstnärliga utveckling. Bildundervisningen är en viktig del i framställningen av arbetsprover för elever som tänker söka till en högre konstnärlig utbildning.

Företagskunskap:
Grundläggande kunskaper i att starta och driva ett företag. Stor vikt läggs vid de förutsättningar som gäller för konsthantverkare. Delkursen ingår i den tvååriga utbildning och ges vartannat år.

Photoshop:
Bildredigering i Photoshop ingår för att underlätta framställning av arbetsprov för högre studier. Du har tillgång till datorer, scanner, digitalkameror, Internet och IT-handledning.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar endast för ditt material.

Eventuellt kan du läsa kärnämnen för särskild behörighet

Ansökan
Arbetsprov omfattande ett tecknat eller målat självporträtt i A-4 format tillsammans med övriga handlingar ska vara skolan tillhanda senast den 17 april men du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats. Lärare samt elevrepresentanter deltar i urvalet.

Besök oss
Välkommen hit för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontaktar du kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.

VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://leksand.fhsk.se/utbildningar/metall-silversmide/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Leksands folkhögskola

Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk mötesplats där du får möjlighet att växa. Vi har utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap och allmän kurs med profilerna personlig utveckling och butik/handel/kommunikation. Skolan ligger vackert belägen vid Siljans strand, på promenadavstånd från Leksands centrum. Här finns plats för cirka 200 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Leksands folkhögskola
Box 281
793 26 Leksand

Besöksadress: Siljegårdsvägen 21 Åkerö

Telefon: 0247-648 00
E-post: info@leksand.fhsk.se
Webbadress: http://www.leksand.fhsk.se/