Journalistlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola eller till yrkeshögskola, då är Sv 2, Sv 3 en merit. Prövning av reell kompetens, se Svf:s webb. Inträdesprov för behöriga sökande den 2 maj 2023 eller 9 maj 2023 - du väljer en av dagarna.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023

Kostnader: För information om kostnader, se Svf:s webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/. Du står själv för kostnader i samband med resor och studiebesök som linjen gör, liksom för dator och programvaror.

Kontakt: Pernilla Arvidsson

Telefon: 0738-27 85 46

E-post:
pernilla.arvidsson@svf.fhsk.se

Tvåårig utbildning som ger dig en stabil journalistisk grund och verktyg för att kunna jobba på radio, tidning, tv eller webb. Många får jobb direkt efter utbildningen.

Vem kan bli journalist?

Är du samhällsintresserad, nyfiken, tycker om möten med andra människor och vill ta reda på varför saker och ting är som de är? Tycker du dessutom om att berätta för andra? Då är journalistik rätt för dig. 

Om utbildningen

Att läsa på Journalistlinjen är en biljett till ett av de roligaste och viktigaste yrken som finns - jobbet som journalist! Efter studietiden kommer du att kunna jobba på tidning, tv, radio eller med webb. Med nyheter, podcasts, dokumentärer, sport, granskningar - som reporter, researcher eller program ledare.

Utbildningen är välkänd på redaktioner runt om i Sverige. Våra journalister hittar du bl a på Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet och andra riks- och lokaltidningar.

Svf:s lärare har lång erfarenhet av branschen och vi har återkommande gästföreläsare med spetskompetens, t ex medieforskare, sportjournalister, kriminalutredare och dokumentärfilmare.

Så är det att studera här

På Svf får du lära dig hur man berättar en story i text, ljud och rörlig bild (video/tv). Både som snabb nyhet och i dokumentärt berättande. Du kommer hela tiden att arbeta med allt från intervjuteknik till att sätta rubriker, tänka bilder och ljud. Du lär dig att publicera dina poddar, reportage och nyheter på olika plattformar.

Teori varvas med praktiskt arbete. Varje vecka jobbar du t ex redaktionellt med text, radio- och studioproduktioner. Vi direktsänder minst en gång per vecka. Samtidigt får du kunskaper i de vanligaste arbetsmetoderna, källkritik, svenska politiska systemet, offentlig förvaltning, rättsväsend och de lagar och regler som rör journalistiken.

Tv- och radiostudio

Svf har två moderna radiostudios och en stor tv-studio där du får jobba med flerkameraproduktion och göra livesändningar. Som tekniska verktyg arbetar vi i de olika progammen i Adobe Creative Cloud. 

Praktik på redaktion

Våra tre praktikperioder är en viktig del av utbildningen. Du får profesionell erfarenhet av journalistiskt arbete på en tidnings-, radio- eller tv-redaktion. Praktiken ger dig värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Vi jobbar nära

På Journalistlinjen på Svf är det nära till allt. Till oss lärare. Till andra kursdeltagare. Till Jönköping. Till branschen. Vi har exempelvis ett nära samarbete med Sveriges Radio P4 Jönköping och Jönköpings övriga medier. 

Antagning / provdag

Utöver kravet på grundläggande behörighet för högskola eller yrkeshögskola genomförs en provdag. Till den kallas du som är behörig. Du får då möjlighet att visa att du är lämplig för utbildningen och kan samtidigt känna efter om skolan är något för dig. Du får göra ett kunskapstest, en intervju och skriva en text. 

Kursupplägg

Teoretiska ämnen

 • Grävande journalistik
 • Kriminaljournalistik
 • Aktuell journalistik
 • Journalistisk metodik
 • Samhällskunskap för journalister
 • Skapande svenska
 • Svenska med stilistik

Praktiskt / redaktionellt

 • Tidningsjournalistik
 • Radiojournalistik
 • Tv- och videojournalistik
 • Bild / foto
 • Podd
 • Webb
 • Sociala medier

Välkommen till oss!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Svf:s Journalistlinje är praktiskt inriktad men ger dig samtidigt en bred kunskap i teoretiska ämnen. Efter avslutad kurs är du redo för att arbeta med både lokal och nationell journalistik.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/journalistlinjen-journalistutbildning/

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/