Allmän kurs

Ansökan stängd
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 10 jan 2023 - 30 maj 2023

Kostnader: För information om kostnader, se Svfs webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/

Kontakt: Sven Gustafsson

Telefon: 0736-440644

E-post:
sven.gustafsson@svf.fhsk.se

Allmän kurs har tre nivåer, A, B och C, varje nivå har två klasser, en "normalstor" och en mindre för dig som behöver det,

 Allmän kurs

- ger dig som helt eller delvis saknar gymnasiestudier en möjlighet att få de behörigheter som krävs för fortsatta studier,

- är kursen för dig som redan har examensbevis eller slutbetyg från gymnasieskolan men vill öka din behörighet och förbereda dig bättre inför studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola,

- är för dig som är ny i Sverige och vill ha  kunskap och behörighet för vidare studier,

- ger dig möjlighet att uvecklas som människa och få bättre verktyg för att klara livet i stort, 

-  erbjuder dig med AST-diagnos eller psykisk funktionsnedsättning mindre studiegrupper där handledare finns med,

- hjälper dig som inte studerat på en tid eller känner dig osäker i studiesituationen att komma igång med studierna.

Vi använder oss av olika arbetssätt och därför tycker vi det är viktigt att du redan i början av terminen får jobba med olika metoder för att komma underfund med just ditt sätt att lära.

Samtidigt som de olika kurserna introduceras, ger vi dig ett antal verktyg som vi tror kan bli användbara i studierna. Exempelvis tränar vi din förmåga att sammanfatta och analysera, att ha ett kritiskt förhållningssätt, tänka logiskt, göra tankekartor samt hålla retoriska tal. Arbetssättet är ofta ämnesintegrerat och du får lära dig att samarbeta.

För att få grundläggande behörighet för högskola eller yrkeshögskola, måste du ha sammanlagt tre års studier på gymnasienivå. Det kan förstås vara tre år på Allmän kurs på folkhögskola, men också ett år på gymnasieskola och två på folkhögskola o s v. Du som arbetat två år på heltid och kan visa intyg över det, kan räkna med det i de tre åren om du inte har studerat på gymnasiet.

Men du ska också ha klarat ett antal behörigheter för att kunna söka vidare. Det kan självklart påverka den tid du behöver studera på folkhögskola.

Studieomdöme
Folkhögskolan sätter inte betyg, istället får du ett helhetsomfattande studieomdöme som beskriver din studieförmåga. Omdömet är sjugradigt där huvudstegen är Utmärkt (4), Mycket god (3), God (2) och Mindre god (1). Mellan de här stegen finns ytterligare tre skalsteg (3,5 och 2,5 och 1,5). Samma gäller för alla folkhögskolor i Sverige.

Det är med omdömet du söker in till högskola/yrkeshögskola i folkhögskolekvoten. Men du måste förstås också ha dina behörigheter klara. Vi tycker också att du som vill studera vidare, ska göra högskoleprovet.

Studiestöd
Studier på Allmän kurs ger dig rätt till studiestöd från CSN.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utöver att ha uppnått grundläggande behörighet / behörighet i de ämnen du valt att läsa, tror vi att du har vuxit som människa och lärt dig mer om hur du själv och andra människor med olika förutsättningar fungerar. Du bör också ha bättre insikt i hur vi tillsammans kan skapa en god miljö och hur vi tillsammans kan arbeta för en mer rättvis värld och skapa ett mer jämlikt samhälle utifrån köns-, ålders- och etniska aspekter. Du ska också ha fått större insikt i hur ett demokratiskt samhälle fungerar och vilka skyldigheter du som lever i en demokrati har.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/allman-kurs/

Det är aldrig för sent att bygga upp sig själv

För Selma Saldell blev folkhögskolan en andra chans. Efter tre år på Birkagården går hon ut med grundläggande behörighet och är redo för nästa kapitel i livet.

Läs hela artikeln

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/