Sörängens författarskola

Ansökan stängd
Skola:
Sörängens folkhögskola
Plats:
Nässjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor:

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Läs mer på vår hemsida.

Kontakt: Malin Lindroth

Telefon: 010-243 35 00

E-post:
malin.lindroth@sorangen.rjl.se

Sörängens författarskola ger en bred orientering i skrivande praktiker och möjlighet att fördjupa ditt litterära skapande.

På Sörängen Författarskola ägnas dagarna åt att skriva, läsa, experimentera, samtala och tänka tillsammans med andra. Under ditt år på Författarskolan skriver du i olika skönlitterära genrer – prosa, poesi, dramatik – och utvecklar ditt skrivande i möte med lärare och kurskamrater.  
Vi vill stärka och lyfta ditt skrivande och ge dig utrymmet att experimentera med språk och form. Under den första terminen studerar du litteraturens genrer och genreöverskridande genom skrivövningar, workshops, föreläsningar och textsamtal. I kursen ingår läsning av skönlitterära verk med fokus på den samtida litteraturen. 

En stor del av vårterminen arbetar du med ett personligt projekt i valfri genre. Kanske börjar du skriva på en roman som du fortsätter med efter utbildningens slut. Kanske skriver du en radiopjäs eller fördjupar ett för dig viktigt ämne i en essä. Oavsett vilket får du handledning av erfarna författare. Under året gör vi också studiebesök och möter gäster som ger en inblick i hur litteraturens institutioner är uppbyggda – och får möjlighet att diskutera dessa. I september besöker vi Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Textsamtal

Textsamtalet står i centrum på Författarskolan. Varje vecka läser vi skönlitterära texter - egna och andras - och diskuterar innehåll och form. Vi lägger stor vikt vid textsamtalet som en kritisk tänkande verksamhet där vi utvecklar blick och känslighet inför den skönlitterära texten och lär känna det egna skrivandet. Du som söker dig till utbildningen behöver vara beredd på att lägga tid på engagerad läsning av andras texter. 

Kursmoment

Textsamtal. Föreläsningar. Workshops. Gästföreläsare. Självständigt arbete. Uppläsningar.

Undervisningen sker på dagtid fem dagar i veckan under två terminer. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland.
Kursansvarig lärare från och med höstterminen 2020 är Malin Lindroth.

Läs mer på vår hemsida om hur ansöker och vilka arbetsprover som krävs:

https://rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Forfattarlinjen/

Lärare på författarskolan

Malin Lindroth 

Malin debuterade som poet i mitten av 80-talet och har skrivit och läst sedan dess. Hittills har hon gett ut fjorton böcker - essäer, romaner, diktsamlingar - bland annat  Lära Gå. Flickorna. Vaka natt. Nuckan och Nuckans hjärtespalt. Hon har också skrivit pjäser, som har spelats bland annat på Folkteatern i Göteborg, Unga Dramaten, Radioteatern och Backa teater. 

Parallellt med sitt skrivande har hon undervisat i litterär gestaltning och handlett skrivande människor  i många olika sammanhang.  Som återkommande gästlärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg har hon bl.a undervisat masterstudenter i reflekterande skrivande. På senare år har hon också jobbat med skrivworkshops för psykiatripatienter på Sahlgrenska sjukhuset. 2018 anställdes Malin av Akademin Valand och var med och startade en ny kandidatutbildning i litterär gestaltning. Sedan 2020 är hon linjeansvarig lärare för Författarskolan på Sörängen. Hon är också verksam som litteraturkritiker. Mest skriver Malin i Göteborgs-Posten.  

Kristian Hallberg

Kristian Hallberg är en av Sveriges mest spelade dramatiker. Har spelats på bland annat Dramaten, Unga Klara, Malmö stadsteater och Teater Galeasen. Är aktuell med sin dramatisering av "K" på Folkteatern i Göteborg samt "Lilla dödsdansen" på Unga Dramaten. Hans pjäs "Älsklingarna" spelas på Byteatern Kalmar Länsteater nästa år. Är också konstnärlig ledare på Månteatern i Lund tillsammans med Elin Skärstrand.

Ann-Marie Tung Hermelin 

Ann-Marie Tung Hermelin är författare, essäist och skrivarlärare på författarskolan. Hon har en konstnärlig masterexamen från Akademin Valand vid Göteborgs universitet och har även studerat sinologi och konsthistoria i USA och England. Sedan romandebuten 2012, skriver hon framförallt personliga essäer om konst, samhälle och litteratur. Som lärare i litterär gestaltning har Ann-Marie under flera år varit ansvarig för den fristående avancerade kursen Skrivandets förhandlingar – konflikt och ansvar i text på Konstfack, där hon numera är handledare på masterprogrammet i visuell kommunikation. Hon är också gästlärare och handledare på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö. Tidigare har hon även arbetat som chef, utredare och skribent på Uppsala universitet, Regeringskansliet samt på flera ideella organisationer. Ann-Maries huvudsakliga intresseområden är kreativ sakprosa och skrivande som metod inom konstnärlig forskning. Hennes senaste bok Kakofoni stillhet, kommer ut på Bokförlaget Fatheon 2023.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Forfattarlinjen/

Fler kurser inom: Skriva Prosa Poesi Manus Dramatik Kåseri

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola