Naturvetenskapligt basår

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Sörängens folkhögskola
Plats:
Nässjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Läs mer på vår hemsida.

Kontakt: Mattias Frisendahl

Telefon: 070-6220667

E-post:
mattias.frisendahl@sorangen.rjl.se

Studierna på naturvetenskapligt basår ger behörighet till att söka medicinska, naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskola och universitet.

Ett år på Sörängens basår ger dig möjlighet att söka just din drömutbildning t.ex läkare, kemist, tandläkare, biolog, matematiker, fysiker eller ingenjör. Läs vad våra tidigare deltagare har att säga om sin tid på Sörängens folkhögskola och vad de gör nu:

Det naturvetenskapliga basåret på Sörängen ger dig 6 klocktimmar extra varje vecka jämfört med gymnasiet, i ämnena matematik, fysik, kemi och biologi. Till skillnad från högskolornas naturvetenskapliga basår är också våra klasser avsevärt mindre. Vi tar in maximalt 16-18 deltagare. Du får mycket tid med erfarna lärare vilket gör dig väl förberedd för högre studier på högskola/universitet.

Vi rekommenderar att du repeterar matematik 1 och 2 innan höstterminen startar. Repetera gärna även de kurser du har läst tidigare i naturvetenskap.

Högskoleprovet är ett viktigt prov för att öka dina chanser att komma in på högre utbildningar. Därför tränar vi tillsammans på gamla högskoleprov i anslutning till provdatumen varje termin.

Examination på Sörängen naturvetenskapliga basår sker via skriftliga prov, inlämningsuppgifter och laborationsrapporter.

Laboratorium

Sörängens folkhögsskola har ett välutrustat laboratorium för olika tekniker inom biologi, bioteknik, fysik, medicin och kemi.

Kursen i biologi och kemi är inriktad mot biomedicin, vilket gynnar dig som vill bli läkare, biomedicinare eller tandläkare.

Antagningskrav 

Matematik 2 och Svenska 2

Tidigare deltagare om Naturvetenskapligt basår

"Det finns potential att lära sig så otroligt mycket som kommer underlätta eventuella framtida studier enormt - men då krävs det att man lägger ner den tiden som krävs."

"På Sörängen lärde jag mig att hantera ett högre studietempo, och med det så byggde jag upp, och putsade till, en studieteknik som har varit helt nödvändig för mina studier på universitetet.
Här odlade jag även ett självförtroende och en tillit till mig själv och vad jag klarar av. "

Läs mer berättelser från våra deltagare på vår hemsida: https://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Natur-Basar/tidigare-elever-om-naturvetenskapligt-basar/

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Bedriva naturvetenskapliga studier vid högskola eller universitet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Natur-Basar/

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola