Budoutbildning

Ansökan stängd
Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: 1650 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Medlemskap i Karlskoga Budoklubb 600 kr per termin. Budodräkt, rashguard & tandskydd ca 1200 kr.

Kontakt: Per Eriksson

Telefon: 0586-646 00

E-post:
per.eriksson@karlskogafhs.se

Välkommen till en utbildning som kombinerar Jujutsu i både klassisk och modern form. Vi utövar Yagyu Shingan Ryu och Gracie jiujitsu (Gjj/Bjj). 

Hos oss har du möjligheten att få en gedigen utbildning (grund och möjligen fortsättning) i både Yagyu Shingan ryu, Gracie Jiujitsu (Bjj) och Shiatsu. Vi är stolta över att kunna erbjuda det bästa från två världar - djupa rötter av tradition och kunskap kombinerat med modern träningsmetodik. ”Keiko Shokon” - Reflektera djupt över det förflutna, besluta vad du ska göra nu och gör det. Hos oss är alla välkomna, oavsett om du vill lära dig jujutsu som hantverk, självförsvar, personlig utveckling eller som sport och tävlingsform. Det viktiga är din vilja att utvecklas. Träningen gör resten och många hittar så mycket mer under resans gång, inte minst hälsa, glädje, kamratskap och ”gnista”!

Filosofi - Jujutsu som väg (Do)

Jü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen extra givande och fylld med mening. Det är därför vi valt att kalla vår utbildning för ”Budoutbildningen”. Budo är något mer än att träna och svettas. Det handlar om att utveckla sin karaktär och flytta sina fysiska och mentala gränser. Vi strävar efter att vår teknik/vetenskap (JUTSU) ska vara i toppklass, men vägen (DO) går genom disciplin, ödmjukhet och respekt (JU). Resan kan stundtals upplevas som krävande, men är samtidigt även fantastiskt intressant, givande och kul!

Lärare

Jujutsu

Per Eriksson är ansvarig för Budoutbildningen. Han har 30 års erfarenhet inom kampkonst och är personlig elev till Shimazu Kenji Sensei, som är stormästare inom Yagyu Shingan ryu (Kyodensho Chikuosha). Per bär en hög licens i arten och har av Shimazu Sensei fått titeln Shihan (mästare eller förebild). Denna titel fick han år 2010. Per är överhuvud (Shibucho) för Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt. Förutom olika läger, kurser och seminarium i klassisk jujutsu, självförsvar och ”hälsorelaterad budo” har han även undervisat militärt och polisiärt. 

I Brasiliansk jiujitsu (Gracie jiujitsu) har Per brunt bälte. Detta under Niclas Gustafsson som är ansvarig för Gracie Barra i Sverige. Per har också en instruktörslicens i Shiatsu under Lasse Stålnacke (Svenska shiatsu akademien). 

Per är känd för sin förmåga att anpassa sin undervisning beroende på målgrupp och nivå och är en mycket uppskattad lärare och instruktör.

Shiatsu

Eva Torsteinsrud är tillsammans med Per klassföreståndare på budoutbildningen. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu i 7 år och innehar där 1 kyu (brunt bälte). I Gracie Barra jiujitsu har hon lila bälte. Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut och ansvarar för utbildningen i shiatsu på skolan. Hon är även utbildad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och shiatsu två sidor på ett och samma mynt.

Yoga

Suzanna Hedberg håller i yogapassen på utbildningen. Suzanna är certifierad yogalärare inom Hathayoga, Yinyoga, Mediyoga och Restorative yoga. Hon är utbildad instruktör i Mindfullness samt håller traumainformerande yogaklasser. Suzanna anpassar yogan efter önskemål och behov från våra deltagare. Ofta handlar det om Yinyoga då denna form av Yoga är ett utmärkt komplement till träning i jujutsu. I Yinyoga skapas förutsättningar för flöde och cirkulation, mer rörlighet och mindre stelhet och värk. Suzannas lyhördhet, kunskap och förmåga att anpassa sina yogapass till önskemål och behov är mycket uppskattad hos våra deltagare. 

Vem är välkommen att söka?

Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst/kampsport eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna kurs. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På Japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!

På vår hemsida hittar du mer detaljerad information om de stilar vi utövar samt annat innehåll du kommer stöta på under din utbildning.

Hjärtligt Välkommen!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs (räknat på ett år) förväntas du ha fått med dig grunderna i Yagyu Shingan ryu, gått igenom ”Gracie Barra fundamentals”, genomgått en grundläggande utbildning i shiatsu (som ger behörighet till djupare studier) samt fått med dig grunderna i Yin-yoga. Vi kan anpassa studierna och nivån på träningen beroende på tidigare erfarenheter och har även möjlighet att gradera och ge olika licenser i Yagyu Shingan ryu, Gracie Barra jiujitsu och shiatsu. Möjligheter till ett andra och tredje år finns och då får du fördjupa dina studier inom alla våra arter. Det viktigaste målet med utbildningen är emellertid din känsla av att ha ”växt som människa och medmänniska”. Du är viktig - för dig själv och för andra!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/budoutbildningen/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/