Lär dig tälja med kniv och yxa

Sommar/helg/veckokurs Skurups folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Slöjda dina egna slevar, skedar och andra redskap i trä. Lär dig hur man med yxa klyver och yxar fram ett ämne ur färskt trä, och hur man sedan rentäljer med kniv och skedkniv.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 17 jul 2023 - 21 jul 2023

Kostnader: Från 5365:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Kursen riktar sig till både nybörjare och de som täljt tidigare. Under veckan kommer du att ha möjlighet att skapa större projekt som skedar och slevar men också mindre föremål som knoppar eller små figurer. Vi kommer att arbeta med yxa, såg, täljkniv och skedkniv.

Täljning kan vara krävande för kroppen och därför kommer de praktiska passen varvas med inspirationsföreläsningar och teknikövningar. Du kommer att lära dig hur föremål kan ytbehandlas och dekoreras med hjälp av karvsnitt och färger. Efter kursen kommer du ha koll på vilka träslag som lämpar sig för täljning, var man får tag i virke och hur det förvaras.

Eftersom vi arbetar med vassa verktyg är det viktigt att tänka på säkerheten, jag kommer att gå igenom hur man undviker skador men i slutändan är du själv ansvarig för din egen säkerhet. Vi kommer att arbeta i ett lugnt tempo och ta rast med jämna mellanrum för att hålla hjärnan och kroppen skärpta hela veckan.

Inga förkunskaper krävs och tanken är att du efter kursen ska känna dig tillräckligt bekväm med både yxa och kniv för att du ska kunna fortsätta med täljningen på egen hand. Framför allt ska vi ha roligt och utforska träslöjd tillsammans! Har du tidigare arbetat i trä får du gärna ta med och visa upp några saker du täljt, att inspireras och lära av varandra är en lång tradition inom slöjdvärlden.  

Kursledare Siri Knaevelsrud arbetar med slöjd och konsthantverk i Malmö. Hon är utbildad både inom träslöjd, möbelsnickeri och textilslöjd men täljning är hennes stora kärlek. Med hjälp av täljkniv, yxa och såg tillverkar hon köksredskap i färsk trä. Siri brinner för att få väcka slöjdlusten hos andra och att tälja tillsammans med andra är det bästa hon vet.
Siris alster hittar en lättast på instagram under siri_knaevelsrud.   

Material:
Färskt virke kommer att finnas på plats. Det kommer att finnas yxor, tälj- och skedknivar att låna, men det går givetvis bra att ta med sina egna verktyg. Tänk på att ha på dig oömma kläder. 
Materialkostnad 300kr tillkommer.

Fler kurser inom: Konsthantverk Träslöjd

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln