Skola:
Sundsgårdens folkhögskola
Plats:
Rydebäck - Skåne län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Teatererfarenhet är önskvärt men inte ett krav – alla är välkomna att söka. Läs mer om inträdesprovet på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Se aktuella kostnader för kursen på sundsgårdens hemsida.

Kontakt: Tobias Kralmark

Telefon: 042-19 38 46

E-post:
tobias.kralmark@sundsgarden.se

Vår skådespelarlinje är en ettårig yrkesförberedande utbildning för dig som vill arbeta som skådespelare. Kursåret har sitt huvudfokus på färdighetsträning i de verktyg en skådespelare behöver. 

Lektionstidens fokus ligger på dig och din roll i en teaterensemble. Förutom scenisk gestaltning, kroppen som uttrycksmedel och improvisation jobbar vi under året med flera sceniska projekt för att etablera trygghet på scenen samt i teaterns skapande process. Du kommer ha lektioner i våra väl utrustade teaterlokaler, samt se och diskutera många föreställningar ur närområdets professionella repertoar. Läsåret avslutas med en större slutproduktion.

Tidigare gästlärare hos oss är bland andra:
Lasse Beicher 1, 2, 3 Schtunk, Jonas Jarl – Community Kulturcentrum, Michelle Knight – Oxford Playhouse, Polly Teal London, Tobias Alvin Manusförfattare och sångare i Babian, Stockholms Improvisationsteater, Eva Brise Manusförfattare, Robert Lillhonga, filmregissör och manusförfattare, Björn Melander – regissör, manusförfattare och skådespelare.

Efter utbildningen erhåller du ett utbildningsbevis.

Kursinnehåll

 • Scenisk gestaltning
 • Skådespelarens verktyg
 • Clown
 • Improvisation
 • Kroppen som uttrycksmedel
 • Röst
 • Text- och karaktärsanalys
 • Teaterns skapandeprocess, hur går arbetet till?
 • Dans
 • Kreativt Skrivande

Under året ser vi även andras teaterföreställningar, i olika sammanhang, för att få inspiration och underlag till diskussion om teaterns villkor och funktion i samhället.

Lokaler
Vi har en stor och en mindre scen med full teknik, en stor rep-/danssal, diverse grupprum samt kostym- och rekvisitaförråd. Lokalerna är tillgängliga dygnet runt för våra deltagare.

Mål

 • Du får grundläggande kunskaper i skådespelarens arbete
 • Du kan söka vidare till högre studier inom skådespeleri

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sundsgarden.se/utbildningar-kurser/langa-kurser/profilkurser/teater/

Fler kurser inom: Teater

Tillit behövs om du ska funka som skådespelare

Karin och Jennifer trivs i bubblan på skådespelarutbildningen. – Det har varit mycket fokus från lärarna på att vi ska funka som grupp. Vi ska trivas tillsammans, vara schyssta mot varandra och ha kul ihop, säger Karin.

Läs hela artikeln

Sundsgårdens folkhögskola

Det är din tid nu. Här får du växa, utmanas och inspireras för framtida studier, för arbete, för din passion och för samhällsengagemang. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Sundsgårdens folkhögskola
Örbyvägen 10
257 30 Rydebäck

Telefon: 042-19 38 00
E-post: info@sundsgarden.se
Webbadress: https://sundsgarden.se/