Hantverk för självhushållare

Profilkurs Holma folkhögskola
Ansökan öppnar snart
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  En termin
 • Ansök senast:
  15 maj 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

På den här kursen får du prova många olika hantverkstekniker för att kunna bli mer självförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och använder återvunna material eller resurssnåla lösningar. 

Lediga platser: Ja

Ansökan öppnar: 1 april 2023

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 14 aug 2023 - 13 dec 2023

Kontakt: Nils Lindblad

E-post:
nils.lindblad@holmafolkhogskola.se

Den som vill ställa om sitt liv och bli mer självförsörjande behöver en del kunskap inom olikahantverk. Om man inte vill köpa allt färdigt, eller ta in dyra hantverkare så behöver man lära sighur man använder verktyg och själv bygger, lagar och reparerar. Det kan handla om att bygga ettlitet växthus eller reparera sitt hus. Att kunna laga sina kläder och själv hugga sin ved. Vibehöver veta hur man tar hand om sina verktyg, slipar dem och får dem att hålla länge. Hur vi jobbar säkert, lägger upp arbetsplatsen och tar vara och förvarar olika material. 

På den här kursen får du prova olika grundläggande hantverkstekniker för att kunna bli mersjälvförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och ofta åstadkommer vi saker genom attanvända återvunna material eller resurssnåla lösningar. Vi pratar om hållbarhet och hur man kanvälja långsiktiga och miljövänliga lösningar. På Holma folkhögskola bidrar alla kurser till helheten. Samtidigt som vi lär oss arbetar vi med att till att bygga upp och utveckla platsen Holma. 

Innehåll: 

■ Grundläggande snickeri 

■ Bygga enklare byggnader (ex, växthus, utedass, vedbod) 

■ Ta hand om gamla hus 

■ Slå med lie 

■ Hållbara uppvärmningssystem 

■ Lösningar för lokala kretslopp (ex, kompostering, rotzon, utedass) 

■ Laga kläder 

■ Använda ull 

■ Sköta om verktyg, slipa, skafta

Kursen omfattar både teori och praktik men fokus är på det praktiska arbetet. Deltagarna arbetar i grupper med att snickra, laga och tillverka saker. 

På onsdagar har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man väljer ett annatämne utöver hantverk. Exempel på tillval kan vara hållbara samhällen, fröodling, snickeri, tatillvara odlade produkter mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av deltagarna på skolan. 

För att bli godkänd på kursen krävs en närvaro på minst 70% av kurstiden.

Kursplats: Kursen är på Holma gård i Höör. Vissa studiebesök förekommer. Omfattning: 50 %. Kursen pågår på måndagar, tisdagar och onsdag förmiddag. 

Kurstider: Kursen pågår under höstterminen 2023, med start 14 augusti och slut 13 december. Vi har höstlov v.44. 

Skyddsutrustning: Inför kursstart behöver deltagare skaffa personlig skyddsutrustning medskyddskor (med stålhätta och trampskydd), hörselskydd, skyddsglasögon, arbetshandskar och rejäla arbetskläder. 

CSN: Kursen berättigar till CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’ för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’

Ansökan: Ansöker gör du här på skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång duansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Glöm inteatt skriva ett personligt brev där du förklarar varför du vill gå kursen. 

Ansök senast: 15 maj. Antagningsbesked ges kort därefter. 

Ansökningskriterier: För att få gå på kursen måste man vara minst 18 år gammal eller fylla 18 under hösten. När vi antar prioriterar vi personer som 

 • är på väg att ställa om sitt liv i självförsörjande riktning 
 • har kunskaper inom odling och liknande som behöver kompletteras med hantverk 
 • bor på gård, hus och bedriver jordbruk eller odling 
 •  har en klar plan för vad kunskaperna inom hantverk ska användas till 
 •  är engagerad i omställningsrörelse, ekoby eller annat liknande socialt projekt 

Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höörtar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta restiden är att ha en cykel i Höör! 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
www.holmafolkhogskola.se

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi, boende mm. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln