"Kursen gav mig helt nya perspektiv på migration"

Behzad som läser distanskursen Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola berättar om sin podcast, sitt arbete med integrationsfrågor och hur mycket den här kursen har betytt för honom.

En önskan om att få fördjupade kunskaper om integration och migration gjorde att Behzad Javadian sökte kursen Migration och social hållbarhet. Nu driver han podcasten Swedcast och ett lokalt radioprogram och berättar om sina erfarenheter av kursen och hans långa engagemang i integrationsfrågor i en intervju.

Vad är det viktigaste du har fått med dig från kursen Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola?

”Jag har fått helt nya perspektiv på ämnet migration. Till exempel visste jag inte mycket om klimatmigration innan jag började på kursen. Kursmaterialet är mycket bra och relevant och jag slukar det alltid med stort intresse. Klassen är verkligen blandad och det blir ofta spännande diskussioner när olika idéer ventileras. Det ger oss vidgade perspektiv. Jag tycker även att vi får konkreta verktyg för att kunna planera vägen framåt. Vilka resurser behöver jag? Vem ska jag kontakta? Vilka artiklar bör jag läsa? Vilka källor är pålitliga? osv.”

Hur kom det sig att du sökte till kursen Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola?

”Jag ville kombinera mina gamla erfarenheter som journalist med nya kunskaper i integration och migration för att kunna fortsätta att sprida kunskap om detta på olika sätt i samhället. Min uppfattning är att om man ska kunna integreras i ett samhälle måste man lära känna det nya landet och kulturen så att man kan förstå och så småningom börja engagera sig i samhället till exempel i föreningar, politik osv. Det är så vi skapar demokrati.”

Vad har du själv för bakgrund?

”Jag är utbildad journalist och har alltid varit intresserad av integrationsfrågor. Jag har även läst integrationspedagogik som handlar mycket om hur man bemöter och motiverar nyanlända i sitt nya land."

Jag har hört talas om din podcast, vill du säga några avslutande ord om den?

"För att sprida information om hur det fungerar i Norden har jag startat en podd på persiska som heter Swedcast. Podcasten har ca 50 000 downloads och de som lyssnar är främst persisktalande som bor i Sverige, men det finns även lyssnare i hela Europa och USA. I podden pratar jag om allt ifrån lagar och regler, ekonomi och politik till historiska saker, rasism och populärkultur. Ibland har jag besök i podden av olika experter och andra relevanta personer, till exempel har jag haft samtal med en psykolog som är specialist i integrationsfrågor."

"En gång i veckan sänder jag även ett program om integration i Göteborgs lokalradio som heter ”Sverige mitt land”. Jag vill underlätta för människor att integreras i sitt nya land och kunna delta i samhället på ett aktivt sätt. Både podden och radioprogrammet är en väg att göra detta på.”

Tack Bezhad för att du tog dig tid och berättade allt detta för oss! Vilket fint arbete du gör och vad roligt att kursen har passat dig så bra.

Blev du också nyfiken på den här kursen?

Just nu pågår antagningen till nästa läsår. Välkommen med din ansökan!

Läs mer om distanskursen Migration och social hållbarhet (öppnas i ny flik)