Utgångspunkten är din egen plats – din trädgård eller odlingsmark och ditt kök, där du kan skörda och ta tillvara det du odlat. Du behöver ha grundläggande erfarenhet av ekologisk odling, vara bekväm i köket och intresserad av att tillsammans med andra utforska matens väg genom historien, förutsättningar för dagens livsmedelssystem och framtidens mat.
Studietid och upplägg
Utbildningen är en halvfartskurs på distans under 39 veckor. Den ges på halvfart (motsvarande 20 timmar/vecka), varav cirka 5 timmar utgörs av schemalagda online-träffar. Resterande tid, cirka 15 timmar per vecka, ägnar du åt praktiskt arbete i din odling och kök, gruppövningar och självstudier.
Så här ser en vecka på Matens Väg ut:
Varje vecka möts vi online två gånger.
- Tisdagar kl. 09:00–11:30 (2,5 tim): Lektion & Veckostart
- Torsdagar kl. 13:00–15:30 (2,5 tim): Workshop & Handledning
Din egen studietid
Mellan träffarna består din vecka av flera viktiga delar:
- Praktiskt arbete: Den största och viktigaste delen, som du utför i din egen odling.
- Inlämningsuppgifter: Teoretiska och praktiska uppgifter som knyter ihop veckans tema.
- Grupparbeten & samarbete: Många uppgifter görs i mindre grupper – en central del av kursen där vi lär av varandras erfarenheter.
- Egen inläsning: Tid för kurslitteratur och fördjupning.
INNEHÅLL
Odlingsuppgifterna följer säsongen – från växtföljd och planering, via vårbruk och sommarens skörd till höstens fokus på perenner, kompostering och vinterförberedelser. Kökets arbete handlar främst om att ta tillvara och förädla, men inkluderar även ekovegetarisk matlagning med teman som smak, vilda växter och bakning. De teoretiska studierna i matens väg tar avstamp i matens historia och berör hållbarhet, globala sammanhang, certifieringar, beredskap, rummet som aspekt av måltiden med mera. Vi utforskar tillsammans möjligheter till vidare engagemang för framtidens mat.
SYFTE
Utbildningen syftar till att utforska olika aspekter av matens väg från jord till bord, vår tids viktiga omställning till hållbar mat, samt att vara en del av denna omställning. Året fungerar som ett kunskapsmässigt smörgåsbord där odling, förädling och engagemang för framtiden står i fokus. Kunskapssökande som förhållningssätt, samarbete och nätverk är viktiga ledord.
FÖRUTSÄTTNINGAR
Studierna bygger på aktivt deltagande. Du behöver vara självständig, ta egna initiativ och kunna avsätta tid motsvarande halvtid. Du behöver ha en öppen inställning till samarbeten. Du behöver delta ostört vid fasta mötestider och obligatoriska träffar. Utöver tillgång till odling och kök behöver du grundläggande datakunskaper, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att följa undervisningen, läsa facklitteratur och kommunicera i skrift. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du beskriver din odling, ditt kök och varför du vill gå kursen.