Tärna folkhögskola

Om du vill lära för livet ska du läsa på Tärna folkhögskola. Här satsar vi på hela människan med engagerad personal, god mat från eget kök och tid att släppa de vanliga studierna för kreativt skapande och friskvård. Här samlas många olika intresseområden med kurser i hälsa, IT, gymnasiekompetens och film. Skolan ligger utanför Sala i en vacker parkmiljö och vi har pool, gym och bastu. Vi arrangerar även kortkurser inom kultur och hälsa.

Tärna folkhögskola

Skolan

Tärna folkhögskola ligger i Kumla kyrkby cirka en mil utanför Sala. När man svänger ner på vägen till skolan kan man skönja skolans huvudbyggnad - en varmt gul byggnad i herrgårdsstil. På skolans område ligger flera hus i samma färg, i ena hörnet skolans internat med Öster, Väster och Norrgård. Det finns också mindre hus utspridda i vår park. Husen heter saker som Humlan, Ostkanten och Rektorsvillan.

Den mesta av Tärnas verksamhet hittar man i vår huvudbyggnad som omsluter en liten mysig innergård där en fontän porlar på sommaren. I huvudbyggnaden finns reception och rektorns arbetsrum, klassrum i olika storlekar, aula, gymnastiksal, bibliotek, dagrum att umgås i, pool, datasal och matsal.

Undervisningen

På skolan går ca 120 kursdeltagare uppdelat på våra långa kurser. Tidsmässigt ser skoldagarna ganska lika ut. Lektionerna börjar 8.40, avbrott för förmiddagsfika kl. 10.00 och lunch 11.50. På eftermiddagen hinner vi också med två lektioner innan undervisningen är slut kl. 15.30.

Undervisningen är såklart upplagd på olika sätt beroende på vilken kurs du läser, men gemensamt för kurserna är att undervisningen är både praktisk och teoretisk och ofta flyttas utanför klassrummens väggar.

Maten

Vi är stolta över vårt kök här på Tärna. Varje dag serveras frukost, förmiddagsfika, lunch och kvällsmat. Måltiderna lagas enligt konstens alla regler med målet att så mycket som möjligt skall vara närodlat eller ekologiskt. Det bästa med vår matsal är nog ändå den varma och glada atmosfär kökspersonalen skapar.

Internatet

Känner du att du vill leva folkhögskolelivet fullt ut är internatet ett måste. Här kan du få tid att bearbeta alla intryck som kommit till dig under dagen och en chans att få vänner för livet. Internatet ger dig också en möjlighet att ta en paus från de krav som ställs på dig i livet. Som boende på internatet får du frukost, förmiddagsfika, lunch och kvällsmat under veckorna. I veckosluten får du laga mat själv eller köpa matlådor från köket.

Service

Servicepersonalen på skolan ser till att allt fungerar som det ska. I receptionen kan du få hjälp med frågor som rör bl.a. CSN och andra administrativa frågor. Våra datorer och vårt nätverk sköts av vår IT-tekniker och du som bor på internatet kan alltid vända dig till husmor om du har frågor. Våra lokaler och skolans område underhålls av vaktmästeri och städ. En dag i veckan finns en kurator och SYV på skolan. 

Kortkurser

Vi anordnar kortkurser inom främst kultur och hälsa och alla är välkomna. Du kan också övernatta på skolan om du går en kortkurs här. Har du förslag på en kortkurs du skulle vilja anordna går det bra att kontakta kortkursansvarig.

Vill du veta mer eller boka in ett studiebesök kontakta oss gärna!

Hitta hit

Postadress:
Tärna folkhögskola
Folkhögskolevägen 12
733 93 Sala

Besöksadress:
Folkhögskolevägen 12, Sala

Telefon: 0224-583 00
Fax: 0224-212 04

E-post:
skolexp@tarna.fhsk.se

Webbadress:
tarna.fhsk.se

Huvudman:
Region Västmanland
https://regionvastmanland.se/

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Övrig information:
Skolan har internat

Andra utbildningar på skolan: