Polispreparand

Ansökan stängd
Skola:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen
Plats:
Seglora - Västra Götalands län
Längd:
22 veckor
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du har fyllt 18 år, har en gymnasieexamen eller motsvarande samt den grundläggande och särskilda behörighet som krävs för att söka till polisprogrammet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 9 jan 2023 - 9 jun 2023

Kostnader: 2 150 kr (specifikation - se länk "Grundutlägg Polispreparandutbildning vt 2023" längst ned på vår hemsida)

Kontakt: Ylva Hultén

Telefon: 0320-183 30

E-post:
ylva.hulten@vsaf.nu

Polispreparandutbildningen vänder sig till dig som vill bli polis, som är behörig att söka till högskolan och som vill göra ditt yttersta för att förbereda dig inför antagningsprocessen och polisyrket

I utbildningen ingår;

 • Polismyndigheten i Region Väst bidrar med inspirerande föreläsare, studiebesök och övningar som ger dig en god inblick i vad polisyrket innebär och kännedom om polisens arbetsmetoder.
 • En personlig utveckling. Utifrån polisens kompetensprofil för nya poliser kommer du att utmanas och stärkas tillsammans med dina kurskamrater.
 • Fysisk allroundträning med personlig coachning hjälper dig att blir mer redo för fystesterna vid antagningstillfället.
 • Ökad kunskap inom ämnen som juridik, kriminologi, psykologi, samhällskunskap, svenska och kommunikation.
 • UGL- utbildning, du får handledning och utbildning i ledarskap. 

 

Pedagogisk ide

I undervisningen integreras kontinuerligt  teoretiska och praktiska moment. Vårt arbetssätt utgår från att människor lär sig bäst tillsammans med andra, därför är lärgruppen där deltagaren ingår, en central del av utbildningen.
Kursplanen är utformad för att på bästa möjliga sätt förbereda dig inför antagningen till polisutbildningen.

En genomförd Polispreparandutbildning ger ingen platsgaranti på Polisprogrammet, men stärker chansen att komma in och gör dig mer förberedd att klara programmets olika moment.

Ämnen

 • Polisbesök
  Vi möter yrkesverksamma poliser från t ex ingripande verksamheten, narkotikaspan, utredare, förhandlare, förhörsledare, m.fl.
 • Studiebesök
  Vi besöker bl a Polisprogrammet i Borås, polisrytteri, hundförarenhet, sjöpolis, trafikpolis mfl.
 • Ledarskap
  Träning i ledarskap och förståelse för hur en grupp fungerar och samarbetar effektivt.
 • Kommunikation
  Utveckla din kommunikativa förmåga genom att träna på kroppsspråk, konflikthantering, förhörsteknik, förhandling, retorik och rapport/protokollskrivning.
 • Demokrati och rättssystem
  Genomgång av rättsprinciper och rättssystem samt demokratins grunder och dess historia.
 • Brott och straff
  Introduktion till kriminologi och juridik; teori om orsaker till brott, påföljdens funktion samt juridik kopplad till polisens arbetsuppgifter.
 • Psykologi
  Ett ämne som gör dig bättre på att förstå dig själv och andra. Här ingår också kunskap kring stress- och krishantering, kunskap om psykisk ohälsa mm
 • Etik och värdegrund
  Reflektera, diskutera och ta ställning i etiska och existentiella frågor du möter som tjänstgörande polis. Här ingår också norm-medvetenhet och kunskap om HBTQ-frågor
 • Problembaserat lärande
  I likhet med polisprogrammet tränar de studerande i att tillämpa sina kunskaper i olika praktiska övningar. Vi avslutar terminen med ett omfattande case där kunskaperna under utbildningen prövas.
 • Fysisk träning
  Coachning och träning i grupp med fokus på uthållighet, styrka och rörlighet utifrån Rekryteringsmyndighetens fystester, inkl simtest.

 

Övningar och träning i förberedelse inför rekryteringsmyndighetens tester ingår kontinuerligt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://xn--a-folkhgskolorna-swb.se/kurs/polispreparandutbildningen/

Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen

Mellan Borås och Kinna ligger Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen som ägs och drivs av arbetarrörelsen i Västsverige. Detta profilerar skolan genom att vi aktivt arbetar med demokrati, samhälls- och ledarskapsfrågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen
Sälgered
515 93 Seglora

Telefon: 0320-183 00
E-post: info@viskadalen.nu
Webbadress: http://www.a-folkhögskolorna.se/