Teater - Skådespeleri och teaterproduktion

Profilkurs Göteborgs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs

En ettårig kurs för dig som vill utvecklas som skådespelare. Under hösten ligger tonvikten på färdighetsträning i improvisation och scenframställning. På våren har vi en större slutproduktion.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du är 18 år eller äldre. Grundläggande behörighet för högskolestudier är önskvärt, men det är inte nödvändigt att du har godkända betyg i alla ämnen från gymnasiet för att börja på vår kurs. Vi vill dock att du skall ha gått tre år på gymnasiet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: 2000 kr/läsår. I avgiften ingår försäkring, material, kopiering och teaterbesök.

Kontakt: Carl Johan Kilborn

Telefon: 0735-849014

E-post:
carl.johan.kilborn@vgregion.se

Är du nyfiken på om skådespeleri är något du vill satsa på? Vill du förbereda dig för högre skådespelarutbildning? Vi erbjuder en ettårig kurs för dig som vill undersöka och utveckla dina färdigheter i skådespeleri tillsammans med andra som delar ditt intresse.

Under hösten ligger tonvikten på färdighetsträning i skådespeleri, både på scenen men även framför kameran i samarbete med skolans filmutbildning. Vi arbetar med text och improvisation för att bygga upp vår verktygslåda och öka medvetenheten om hur vi använder kroppen och rösten på scenen. Målet är att hitta nycklar till levande gestaltning, lyhördhet och samspel.

Med hjälp av inbjudna gästlärare kommer vi att prova på olika spelstilar, men vi återkommer hela tiden till grunderna i improvisation och scenframställning. Vi går dessutom och tittar på professionella teatrars föreställningar och repetitioner för att kunna diskutera olika scenuttryck och hämta inspiration från andra. 

 I kursen ingår ett antal scenprojekt (dialoger, monologer, improvisationer) som redovisas inför publik, inklusive filmprojekt.

På våren har vi en slutproduktion i vår nyrenoverade teaterlokal som ligger ett stenkast från skolan. I det arbetet kommer du också att få kännedom om ljus, ljud, scenografi, kostym, dramaturgi och dramatiskt skrivande. Du får möjlighet att fördjupa dig i något du är extra intresserad av.

Antagning

Ansökan till teaterkursen består av en skriftlig ansökan som du fyller i digitalt och ett filmat prov som du bifogar din ansökan. Efter du har skickat in din ansökan blir du kallad till en antagningsworkshop och intervju på skolan. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://gbg.fhsk.se/kurser/teater/

Fler kurser inom: Teater Skådespeleri Produktion

Göteborgs folkhögskola

Vi är folkhögskolan för dig som vill läsa i storstaden. Vi tycker integration och mångfald är viktigt och vill finnas där behovet av oss är som störst. Du hittar oss på Nya Varvet i Västra Frölunda, i Biskopsgården och i olika projekt runt om i Göteborg. När du läser hos oss möter du språk och livsåskådningar från hela världen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Göteborgs folkhögskola
Örlogsvägen 22
426 71 Västra Frölunda

Besöksadress: Nya Varvet

Telefon: 031-769 76 00
E-post: goteborgs.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.gbg.fhsk.se/

Tillit behövs om du ska funka som skådespelare

Karin och Jennifer trivs i bubblan på skådespelarutbildningen. – Det har varit mycket fokus från lärarna på att vi ska funka som grupp. Vi ska trivas tillsammans, vara schyssta mot varandra och ha kul ihop, säger Karin.

Läs hela artikeln