Skola:
Blekinge folkhögskola
Plats:
Bräkne-Hoby - Blekinge län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs. För urvalsprocess se kurstexten.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Se kurstexten.

Kontakt: Ylva Foglert

Telefon: 0457-731878

E-post:
ylva.foglert@regionblekinge.se

 

Brinner du för textila material? Är du intresserad av att sy kläder? Vill du få en bred textil grund att stå på inför studier på högre nivå, eller vill du kanske bredda dina nuvarande kunskaper? Vill du utvecklas i ditt textila skapande?

Då är Textillinjen det perfekta valet för dig.

Du får under ett till två år arbeta med hela processen från att omvandla fibrer till tråd, till att skapa egna kläder från mönster du designat själv. Du får under första året prova på och lära dig en mängd olika tekniker, lära dig om olika material, konstruera mönster och prova olika sömnadstekniker. Kursen passar både dig som vill gå vidare inom textila utbildningar eller dig som vill utveckla dig själv och ditt skapande.

På kursen får du bland annat prova på:

Olika former av bindningar, t.ex. vävning, stickning, virkning m.m.

Färgning på olika material och tryck

Fackteckning och formgivning

Mönsterkonstruktion och sömnad

Historisk sömnad

På kursen gör vi studiebesök, studieresor och bjuder in olika gästlärare som är experter inom sina områden.

Kursen fokuserar både på dåtid, såväl som nutid. Många av de textila metoder du kommer att få prova på går långt tillbaka i historien och du blir en viktig traditionsbärare av det textila hantverket. Genom att studera dräkthistoria får du en förståelse för dagens kläder. Vi lägger stor vikt vid utvecklingen inom den textila världen och hur vi är en del i den processen. Ett miljö- och hållbarhetsperspektiv genomsyrar hela kursen, då det är viktigt att vi blir medvetna om hur textilbranschen påverkar världen omkring oss.

Framtidens textil är du som deltagare en viktig del av och det är viktigt att du under utbildningens gång får utveckla dina egna idéer och skapande i varje projekt.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ, växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Kursen är ettårig, men efter ett år har du möjlighet till fördjupning under ett andra år.

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs

Vid stort antal sökande gör vi urvalet utifrån de personliga breven. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.

Kostnader: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer en avgift på ca 600 kr/termin för studieresor. Även kostnad för material tillkommer. Skolan har ett bra grundlager av material och beställer regelbundet utifrån önskemål. Ett visst material vid övningar tillhandahålles fritt, i övrigt bekostas allt av deltagaren.

Efter genomförd utbildning får man som deltagare ett kursintyg som talar om kursens omfattning, ämnen samt närvaro.

Under kursens gång finns möjlighet att tillverka arbetsprover inför vidare studier.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/textillinjen.html

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård. Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/