Skola:
Litorina folkhögskola
Plats:
Karlskrona - Blekinge län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundskola eller motsvarande, praktiskt handlag. Antagning enligt turordningslista, först till kvarn. Efter sista ansökningsdag löpande antagning i mån av plats. Se kursens webbsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 20 dec 2024

Plats för kursen: Slup- och Barkasskjulet Stumholmen

Kostnader: 5000 kr per termin, täcker försäkring under studietiden, studieresa/studiebesök. Allt byggmaterial bekostas av kursdeltagaren. Vid särskilda evenemang blir du bjuden på fika. Avgiften sätts in på bankgiro 5115-6677 innan kursstart. Ange ”Båtbyggare”

Kontakt: Ursula Orlowski

Telefon: 0735 37 15 94

E-post:
ursula.orlovski@litorina.fhsk.se

Kliv in i det gamla Slup– och Barkasskjulet på Stumholmen i Karlskrona och insup den härliga doften av trä och tjära. I dessa lokaler lär sig elever i alla åldrar att bygga genuina båtar av trä.

På båtbyggarlinjen får du lära dig att bygga båtar, till exempel allmogebåtar, i traditionell båtbyggarteknik. Första terminen  bygger du en verktygslåda och gemensamt med en annan kursdeltagare en flateka. Under nästkommande terminer väljer du att bygga en egen träbåt efter eget val/ritning eller renovera en äldre träbåt. Under fördjupningsåren finns möjlighet att gå mot ett modernare tänkande i båtbyggandet. Tredje året kan du göra ett specialarbete utifrån dina förutsättningar.

Du kommer att få fördjupa dig i bland annat, byggteknik, materialval, ytbehandling och reparation och verktygslära. Ritningsläsning och segelsömnad får du också lite inblick i. Vi läser dessutom båt- och kusthistoria och naturligtvis Östersjökunskap - ett ämne som ingår i alla våra kurser. Du får även prova på att segla i allmogebåt och navigera. Utöver ditt stora intresse för båtar är det en fördel (inget krav) om du är van att arbeta med dina händer.

Besök gärna kursens sida på vår webbplats. Där kan finnas mer information.  
Om du föredrar pappersbaserad ansökan ladda ner blanketten och skicka den till oss.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://litorina.fhsk.se/kurser/batbyggarlinjen/

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Litorina folkhögskola

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder.

Läs mer om skolan

Postadress:
Litorina folkhögskola
Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)
371 54 Karlskrona

Besöksadress: Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)

Telefon: 0455-36 76 00
E-post: info@litorina.fhsk.se
Webbadress: http://www.litorina.fhsk.se/