Musiklinje klassisk

Ansökan stängd
Skola:
Birka folkhögskola
Plats:
Ås - Jämtlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste fylla 18 år det år du påbörjar utbildningen. Du har grundskola eller påbörjat/avslutat gymnasium. Ansökningskurs under våren inklusive uppspelning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Serviceavgift 800 kronor.

Kontakt: Wilhelm Westerman

E-post:
wilhelm.westerman@birkafolkhogskola.se

Klassisk musik är en tvåårig utbildning för dig som vill fördjupa din artistiska förmåga. Du studera bland annat klassisk sång, piano, violin, gitarr, cello, flöjt, klarinett och blockflöjt.

Vi som undervisar på Birkas klassiska profil tror på musikens kraft att berika och stimulera kropp och själ hos såväl utövare som publik! Vi vill förmedla ett lustfyllt förhållande till klassisk musik och öka förståelsen av hur den hänger ihop med andra musikstilar och konstarter. Genom att uppmuntra nyfikenhet, eget skapande och ansvar vill vi inspirera till hängivenhet, självreflektion, självutveckling och det livslånga lärande ett liv med musik innebär.

Förutom undervisning, övning och obligatoriska uppspelningstillfällen består läsåret, bland annat, av gästlärare, konserter och workshops med professionella musiker, samt ett återkommande projekt där Birkas tre inriktningar – klassisk/ jazz/ folkmusik – möts över ett gemensamt tema. Vi gör ett stort antal konserter både inom Birka och utanför. Förutom de traditionsenliga jul och vårkonserterna spelar den klassiska profilen på andra ställen under åren. Konsertverksamheten är en viktig del av utbildningen.

 Kursen är tvåårig men möjligheten finns att gå ett år. År ett och år två har i stort sett samma upplägg. I och med deltagarens/ pedagogens individuella studieplan, där deltagaren själv väljer hur den utnyttjar tiden på Birka, finns ändå en tydlig progression. Detta leder ofta till väldigt bra saker. Det tar tid att prova sig fram som musiker

Kursplan:

 • Huvudinstrument
 • Biinstrument
 • Ensemble
 • Teori och gehör
 • Ackompanjemangsresurs
 • Klassisk improvisation
 • Kammarkör
 • Outreach
 • Ergonomi/Feldenkrais
 • Turnevecka
 • Studieresa
 • Gästlärare

Tillval:
 Mental träning
, Folkmusikensemble
, Studio, Improvisation för folk- och klassiska musiker. 

Lärare i profilämnen: Fredrik MårtenssonStephanie Wendt, samt timlärare.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.birka.fhsk.se/utbildningar/program/klassisk-musik/

Mitt första år på folkhögskola var lite som en uppstart på min musikkarriär

Ett halvår efter att Mi slutade på Löftadalens folkhögskola skriver hon musik till Wirénkvartetten, en av Sveriges bästa kammarmusikensembler.

Läs hela artikeln

Birka folkhögskola

En mil utanför Östersund ligger Birka Folkhögskola, precis längs med Storsjöns strand och med utsikt över Årefjällen. Här möts du av engagerad och kunnig personal, många olika utbildningar och människor från hela världen. Vi gillar att bjuda in till gemensamma aktiviteter, föreläsningar och konserter. För att alla ska få ro och möjlighet att må bra hos oss så är vi en helt drogfri skola.

Läs mer om skolan

Postadress:
Birka folkhögskola
Birkavägen 25
836 95 Ås

Telefon: 063-14 74 00
E-post: info@birkafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.birka.fhsk.se/