Allmän kurs

Ansökan stängd
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
beroende på utbildningsbakgrund
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Servicekostnad tillkommer

Kontakt: Ann Jonsson (SYV)

Telefon: 0492-143 24

E-post:
ann.jonsson@vfhs.se

Är du inte klar med grundskolan/gymnasiet? Hos oss kan du läsa allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå och få behörighet till vidare studier!

Om kursen

Under läsåret 2023-2024 kommer vi på allmän kurs jobba med olika teman kopplade till begreppen hållbarhethälsademokrati och skapande. Förutom dessa gemensamma teman kommer du kunna läsa behörighetsgivande kurser för att läsa in grundläggande behörighet till högskola/universitet eller yrkeshögskola. Du kommer även, som tidigare, ha möjlighet till valbara pass varje vecka, där du kan få prova på till exempel brädspel, slöjd, skapande, musik och olika fysiska aktiviteter. Dessa val görs i samband med att vi tillsammans med dig, gör ditt schema vid kursstart.

Behöver du ytterligare stöd i dina studier så kan du även välja studiestöd på schemat, då finns det pedagoger på plats som hjälper dig med uppgifterna i olika ämnen.

På folkhögskolan anpassar vi undervisningen utifrån behov, tidigare kunskaper och erfarenheter. Detta innebär att du kan vara med och påverka din utbildning genom din delaktighet. Mötet mellan människor är en viktig del i folkhögskolans pedagogik. Allmän kurs hos oss på Vimmerby folkhögskola passar dig som vill läsa in grundskolan eller gymnasiet genom studier i en mindre grupper och med mycket lärarstöd.

Gemensamma teman

Höstterminen inleds med ett tema om hållbarhet. Vi kommer att studera människans inverkan på planeten. Vi gör studiebesök i skog och mark, och flera lektioner kommer hållas utomhus. Syfte och mål är att lära oss om hur vi kan leva utan att göra slut på jordens resurser, för att få ett bättre liv och en ljusare framtid.

Höstens andra tema handlar om hälsa. Vi fortsätter jobba utifrån hållbarhet, men nu med fokus på individen, social hållbarhet. Vi kommer att närma oss hälsa utifrån ett fysiskt, psykiskt och socialt synsätt. Vi kommer att beröra områden som kost, sömn, avslappning och vikten av att röra på sig. Vårt syfte och mål är att hitta strategier och redskap för att påverka sitt eget liv samt finna rörelseglädje. 

Det tredje temat, Demokrati, kommer under hösten inleda projektet “Kuben – för mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter” i samarbete med Raoul Wallenberg Academy. Genom deras projekt med en fysisk kub, och en tilldelad mänsklig rättighet att arbeta kring, kommer temat innehålla både teoretiska och praktiska delar. Syfte och mål är att lära oss om demokrati, hur man ser på sig själv och sin möjlighet till inflytande i samhället, även praktiskt – hur man kan påverka sin situation. Vårt arbete med “Kubenprojektet” kommer att vara kring den mänskliga rättigheten ”Alla människor har rätt att leva. De ska vara fria så att de själva kan bestämma över sina liv”.

När vårterminen börjar så kommer det första temat vara Skapande. Under detta tema kommer vi att arbeta med skapande i olika uttrycksformer. Vi utgår från gruppen vad vi ska göra. Förslag på sådant vi kan utforska är: skrivande, stopmotionfilm, fotografi, måla tavlor, skulptering m.m. Syftet är att lära oss nya uttrycksformer och hitta glädjen i skapande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/

Utan folkhögskolan hade jag inte haft något av det jag har idag

Stina menar att hon var hopplös redan på högstadiet, i gymnasiet hoppade hon av. Men 2003 hittade hon äntligen till Mora folkhögskola och resten är historia. Idag arbetar hon själv som lärare på en folkhögskola.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/