Musikallinjen

Profilkurs, Yrkesutbildning Vimmerby folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Musikallinjen är en 1-årig musikalutbildning med stort fokus på dansträning då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister med kunskap inom flera olika dansstilar.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet till yrkeshögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Servicekostnad tillkommer

Kontakt: Kajsa Lundahl

E-post:
kajsa.lundahl@utb.vimmerby.se

 

Drömmer du om att arbeta med teater, sång och dans som
musikalartist?

Musikallinjen är en 1-årig musikalutbildning – i samarbete mellan Vimmerby folkhögskola och Vimmerby kulturskolaDu hittar en länk till en kort reklamfilm om våra musikalutbildningar här. (Youtube)

Om utbildningen

I utbildningen ingår, förutom dans, också individuell sång och körsång samt kurser i drama/scenisk gestaltning. Undervisningen sker på plats på folkhögskolan och i Vimmerby Kulturskolas lokaler då de är anpassade för konstnärlig verksamhet. 

Kurser som ingår i utbildningen är körsång samt individuell  sång, drama/scenisk gestaltning, sceniska produktioner, musikalteater och danskurser i olika genrer såsom: jazz, stepp, modernt, street, balett. Vi läser också några kortare teoretiska kurser bland annat anatomi, historia (dans, musik, musikal, teater), kost/hälsa och mental träning. Vi erbjuder även alla  möjlighet att nå sina mål genom individuell coachning.

Utbildningen ges under förutsättningen att det blir minst 12 deltagare.

Utbildningens mål är att utveckla deltagarnas förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren. 

Kurser som ingår i utbildningen

Individuell sång och körsång:
I denna kurs ingår individuella sånglektioner samt kör- och ensemblesång. Du utvecklar din sång- och talteknik samt lär dig röstvård.

Musikalteater/ Drama/Scenisk gestaltning:
Kursens syftar till att du ska få grundläggande kunskap i skådespelarträning och prova på olika metoder. Du får kunskap i kroppsspråk, rollgestaltning och textbearbetning. Du jobbar också med att sätta ihop sång, teater och dans i ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Sceniska produktioner:
Under året kommer vi att arbeta mot en större produktion med premiär i slutet av vårterminen. Parallellt med detta kommer du även under året att delta i flera mindre projekt. Auditionträning är en viktig förberedelse för framtiden. Målet är att utveckla scenvana och känna sig trygg i sitt sceniska uttryck.

Danskurser i olika genrer såsom: jazz, stepp, modernt, street och balett.
I denna utbildning vill vi erbjuda en bredd inom olika dansstilar och fokusera på att deltagarna efter genomförda danskurser känner sig starka och trygga i flera av dessa dansstilar. Under året kommer du också få arbeta med olika gästlärare.

Eget arbete/skapande:
Denna kurs avser att ge utrymme och möjlighet att få vara kreativ, både enskilt och i grupp. Här finns det tid för personlig utveckling och chans att få arbeta med egna mindre projekt.

Anatomi/träningslära:
I denna kurs får du lära dig grundläggande anatomi och träningslära. Med hjälp av personlig tränare får du möjlighet att lägga upp ett träningsschema.

Historia (dans, musik, musikal, teater):
Här kommer vi att fördjupa oss i de olika konstarternas historiska och samtida aspekter. Du får en djupare förståelse för hur de olika konstarterna uppkom, hur de påverkat varandra och dess betydelse för omvärlden i dåtid och nutid.

Kost/hälsa/Mental träning:
Här ingår grundläggande näringslära, allmänt om hälsa och träning samt mental träning och stresshantering. Att jobba med sig själv och sitt välmående är en av de viktigaste delarna för att kunna lyckas med sina egna målsättningar.

Antagning och audition

Bifoga kopior på dina betyg och ett personligt brev till din ansökan. Berätta i brevet varför du har sökt utbildningen och om dina konstnärliga erfarenheter och din målsättning med utbildningen. För att ha möjlighet att bli antagen kommer du få göra audition. Mer information angående audition kommer skickas ut efter sista ansökningsdag.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att utveckla deltagarnas förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren. Att ge en bra grund och förutsättningar för arbete inom musikalbranschen.  

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/musikallinje/

Fler kurser inom: Dans Musik Teater

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola vänder sig till dig som vill bli färdig med grundskolan/gymnasiet, eller som vill gå någon av våra yrkesutbildningar på gymnasial eller eftergymnasial nivå. Under tiden hos oss på folkhögskolan får du förutom möjligheten till studier även möjligheten att fördjupa ditt samhälls- och kulturintresse.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 0492-143 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: http://www.vimmerbyfolkhogskola.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln