Gospellinje

Ansökan stängd
Skola:
Glimåkra folkhögskola
Plats:
Glimåkra - Skåne län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: antagningsprov vecka 16-17

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kontakt: Eva Rietz

Telefon: 044-44828

E-post:
eva.rietz@glimnet.se

För dig som vill utveckla dina musikaliska kunskaper och ev söka till vidare studier inom musik. Målet är att man ska få insikt i gospelmusiken och närbesläktade genrer och utvecklas som människa.

Gospellinjen vänder sig till dig som är sångare eller instrumentalist, är intresserad av gospel och andra afroamerikanska genrer, och vill utveckla dina musikaliska kunskaper. Den riktar sig även till dig som vill söka till högre studier i musik. Du lär dig leda gospelkör och övar dig i att uttrycka dig musikaliskt inom stilen och andra närbesläktade genrer. Du får grunderna i den kristna tron, varifrån gospeltexterna har sitt ursprung, och en kulturell och historisk bakgrund till gospelmusiken.

Antal kursdeltagare är 24, fördelade på sångare och instrumentalister (trummor, bas, gitarr, piano/keyboard/hammond).

Individuell lektion (instrumentalister samt sångare)

Här ges möjligheten att fördjupa sig inom sitt instrument, utveckla tekniken, improvisation, prova olika repertoarer främst inom andra-genre-stilarna etc. Undervisning kan anpassas mycket efter elevens behov samt egna önskemål.

Gemensamma lektioner

Kör (sångare)
Ensemble (instrumentalister)
Brukspiano
Musikteori
Gehör
Liveljud
Gospelhistoria
Rytmik
Körledning
Idrott
Bibelkunskap
Tro och Liv
Lovsång

Gemensamma aktiviteter

Gospellinjens kursdeltagare deltar liksom skolans övriga studerande i informationssamlingar, temadagar, idrottsdagar och gemensamma föreläsningar.

Konserter och studieresa till USA

I kursen ingår turnéer med ca 30-40 konserter i församlingar, kyrkor och andra platser. Därtill kommer en resa till Chicago (betalas delvis av kursdeltagarna) för att studera miljön där gospelmusiken växte fram, och uppleva gospel i kyrka och församling. Även i USA kan det finnas utrymme för en del framträdanden.

Gästlärare

Några gånger per läsår medverkar en eller flera kända och erfarna gospelkörledare/ artister från Sverige och USA.

Ansökan

Du ansöker till Gospellinjen på blanketten ”Ansökan till kurs”. Ansökan skickas in före den 1 april. Även senare inkomna ansökningar behandlas, och du kan komma att antas i mån av plats.

Antagning och antagningsprov

När vi fått in din anmälan kommer du att kallas till antagningsprov som omfattar intervju samt sång/alternativt spelprov - båda dessa är av betydelse ur antagningssynpunkt. Dessutom får ni göra ett teori- och gehörstest som ligger till grund för kommande gruppindelning. I år så kommer vi med största sannlikhet ha alla sökningar online men om rekommendationerna i samhället ändras så kommer det kanske även finnas möjlighet att söka på plats för den som önskar det.

Sångare förbereder en obligatorisk sång (You bring the sun out/Randy Crawford), och dessutom en eget vald sång. Instrumentalister förbereder en obligatorisk låt samt en valfri låt från listan (kommer att ligga på gospellinjens hemsida) att spela med kompensemble.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://glimnet.se/pages/gospellinje

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln

Glimåkra folkhögskola

Glimåkra finns mitt i Sveriges sydligaste vildmark, i nordöstra Skåne. Skolan har en kristen grundsyn. Respekt och öppenhet för alla är grundläggande. De kulturella inslagen skiftar: Gospel, keramik och textil. På Allmän kurs läser du in grundläggande behörighet till universitet och högskola, samt ett profilval. Skolan har en alkohol- och drogfri miljö. Cirka 150 studerande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Glimåkra folkhögskola
Box 115
289 04 Glimåkra

Besöksadress: Gamla Sibbhultsvägen 5

Telefon: 044-448 00
E-post: info@glimnet.se
Webbadress: https://glimnet.se/