Danslinjen i Samarbete med Strömbäcks folkhögskola och Balettakademien i Umeå. Flera personer i en danssal som dansar med armarna uppsträckta

Danslinjen – en ny unik utbildning i norr

Strömbäcks folkhögskola startar tillsammans med Balettakademien i Umeå en ettårig folkhögskoleutbildning i dans. Danslinjen är på heltid och CSN-berättigad. – Norra Sverige har saknat en dansutbildning och det känns självklart att det är Balettakademien som ska ge den, säger Patrik Häggqvist, verksamhetschef vid Balettakademien. Danslinjen startar hösten 2023.

Danslinjen vänder sig till den som vill fördjupa sina danskunskaper med basen inom balett, jazz och contemporary. Erfarna och välutbildade pedagoger kommer undervisa deltagarna i bland annat dansteknik och scen. Utbildningens breda grund ger sedan goda möjligheter att söka vidare till andra fördjupande dansutbildningar. 

–Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda denna nya dansutbildning och ser mycket fram emot höstterminens kursstart. Strömbäcks folkhögskola och Balettakademien kompletterar varandra väldigt bra och tillsammans skapar vi en kreativ och trygg miljö där deltagarna kan växa och utvecklas både som dansare såväl som människor, säger Mattias Lundsten, rektor vid Strömbäcks folkhögskola.

Utbildningen innehåller ämnen som improvisation, komposition, sceniskt projektarbete, dansteori och mental träning. Allt för att deltagarna ska kunna utvecklas danstekniskt så långt som möjligt och förstärka sitt personliga uttryck som dansare.

 I slutet av året genomförs också en större föreställning. Balettakademien i Umeå har samarbete med professionella aktörer såsom Norrlandsoperan och Dans i Västerbotten, vilket ger stora möjligheter till workshops och gästundervisning. 

Danslinjen är en folkhögskoleutbildning och är ett samarbete mellan Balettakademien i Umeå och Strömbäcks folkhögskola med start hösten 2023.

 Ansökan görs via Strömbäcks folkhögskola och urvalet sker löpande genom audition.

Läs mer om Danslinjen