Grafisk form och illustration

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Du betalar 722 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Yvonne Jonsson

Telefon: 0502-178 00

E-post:
yvonne.jonsson@helliden.se

Kursen är en fördjupning inom grafisk formgivning och illustration. En viktig del av kursen är idéarbete. Vi arbetar både analogt och digitalt.  Du söker med arbetsprover.

Vi börjar med grundläggande tekniker som skissarbete, teckning, typografi, komposition och färglära. Efterhand övergår vi till större projekt, med möjlighet för dig att styra mer över innehållet.  Genomgångar i Illustrator, Photoshop och InDesign ingår och integreras i övriga ämnen. Du har tillgång till våra lokaler dygnet runt.

Dina huvudlärare på kursen är utbildade design- och bildpedagoger med stor kunskap och lång erfarenhet inom ämnesområdet. Under året anlitas även yrkesverksamma gästlärare för kurser i till exempel typografi, grafisk formgivning, berättande i serie- och fanzineform samt bokbinderi. Vi arbetar med  mix av lärarledda lektioner, föreläsningar, eget praktiskt arbete, individuell handledning och redovisningar. Kursens pedagogiska upplägg syftar till att främja självständighet och öka tilliten till det egna konstnärliga arbetet.  

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren.

Lokaler

Vi håller till i stora och rymliga lokaler. Du får en egen arbetsplats med skrivbord och materialförvaring. Här finns ateljéplats och stora möjligheter till allt från stora måleriprojekt till pingis. Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Kursen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom konst och design eller för fortsatt eget arbete. Många av våra deltagare söker sig vidare till högskoleutbildningar inom området. Vi har deltagare som till exempel fortsatt till HDK-Valand, Konstfack eller Beckmans, andra fortsätter inom andra yrken eller med egna verksamheter. Oavsett vad du väljer att göra efter vår utbildning är ett kreativt år utvecklande på många områden och något som du har nytta av hela livet.

Ansökan

  • Ett personligt brev

  • Arbetsprover som beskrivs här nedanför.

Uppgift 1: Illustrera ett nyord

Ett nyord är helt enkelt ett nytt ord i språket. Svenskan får nya ord hela tiden – en del glöms bort snabbt, andra kommer för att stanna. Språknämnden har gett ut nyordslistor sedan år 1986. Just år 1986 fanns kalkonrulle och yuppie med på listan.Ofta är det viktiga händelser och fenomen som ger upphov till nyord. De senaste årens nyordlistor har till stor del präglats av pandemin. Välj ett av följande ord och tolka det genom en teckning eller illustration.
Coronabubbla, zoomtrötthet, infodemi, superspridare, maskne.

Uppgift 2: Boken om mig.
Ett bokomslag ska spegla bokens innehåll och fånga upp stämningen som finns i boken. Ditt bokomslag ska vara främst typografisk. Detta innebär att det är bokstävernas och ordens form och placering som du ska lägga störst vikt vid. Ska bokstäverna vara kraftfulla och enkla? Eller snirkliga och tunna? eller kanske en kombination? Hur ska de placeras på den givna ytan? Använd ditt eget namn som titel på boken och formge på det sätt som du tycker bäst beskriver dig. Du kan också lägga till en undertitel om du vill. Material och teknik väljer du själv. Du kan arbeta för hand, med pennor eller måleri, klippa och klistra från tidningar, eller digitalt. Formatet ska vara 128 x 210 mm (bredd x höjd).

Uppgift 3: Portfolio
Välj ut fem valfria arbeten gjorda för hand eller i datorn. Det kan vara teckning, måleri, grafisk form, typografi, handtextning, illustration, collage…

Samla alla arbetsprover och ditt personliga brev i ett dokument och spara dokumentet som en sammanhållen pdf innan du laddar upp den.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen förbereder dig för vidare studier eller fortsatt eget arbete inom designområdet. Du får kunskaper i grafisk formgivning, visuell kommunikation och illustration.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/grafisk-form-och-illustration/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/