Keramik  fortsättning

Profilkurs Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Detta är en fördjupningskurs för dig som kan grunderna inom keramik. Här utvecklas du som keramiker och konstnär, fokus är på dina egna projekt! du får hjälp och handledning för att nå just dina mål!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, arbetsprover mer info www.helliden.se Tre till fem foton på egna arbeten inom tekniken med korta texter som beskriver varje bild som en samlad pdf.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 25 maj 2024

Kostnader: Du betalar 749 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Moa Edlund

Telefon: 0722515940

E-post:
moa@skolahelliden.se

 Detta är ett år där du som har grundkunskaper inom keramik kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper. Utbildningen bygger till stor del på egna projekt som du får handledning i att planera och genomföra. Det finns möjlighet för dig som går fortsättning att följa med i grundkurserna om det är någon teknik du vill repetera eller inte har tidigare erfarenhet av. (se keramikkonst grund på helliden.se för mer information om grundkurser)

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats. Ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar. Dessutom har vi tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn.

Verkstäderna är rymliga och praktiskt utformade för att du ska kunna arbeta med konstnärliga arbeten såväl som med brukskeramik. 

Och bäst av allt! Du har tillgång till verkstaden dygnet runt!

Utbildningen är en bra grund för dig som vill söka vidare till högre utbildningar inom konst, design och formgivning.

Din huvudlärare är Moa Edlund Anderson

Moa har en kandidatexamen från HDK (högskolan för design och konsthantverk) och har därefter tagit sin masterexamen i keramik på Konstfack. Hon har där utöver studerat klassisk skulptur vid Academy of Fine Arts i Krakow.

Moas konstnärsskap kretsar kring synen på åldrande och vad det kan innebära att vara en tant.

Instagram @tantverkstan

Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild- och foto. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och utvecklar ditt idéskapande. Undervisningen sker tillsammans med hela konsthantverkskursen och är ungefär 25 procent av den totala undervisningstiden. 

I bildundervisningen möter du flera olika lärare med god kunskap om färg och form, skissteknik, materialkunskap och konstformer. Varje vecka har du kroki, modellteckning, som övar samspelet mellan öga och hand.

Fotoundervisningen ger dig möjlighet att dokumentera ditt arbete och skapa bilder för presentation i sociala medier, högskole- och stipendieansökningar.

Undervisningen sker både i studio och utvalda miljöer. Din lärare, Kajsa Thorén, är aktiv fotograf och företagare, med lång erfarenhet i yrket och mästarbrev inom fotografi. 

Instagram: @studiothoren

Under fyra veckor om året får du möjlighet att bredda din kunskap under något som vi kallar valbara veckor, ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska.

Exempel på kurser är bokbinderi, novellskrivning, friluftsliv, måleri, och collage.

Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier då samtal och utbyten av idéer

är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid.

Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.

Din ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen. Du ska också beskriva det projekt du vill arbeta med under året. 

Tre till fem foton på egna arbeten inom tekniken med korta texter som beskriver varje bild som en samlad pdf.

Kopior på dina betyg och intyg som en samlad pdf.

Du som söker direkt till fortsättningskursen kan komma att bli kallad till en digital intervju.

 Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://helliden.se/utbildningar/keramik-fortsattning/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln