Nordiska Bildskolan | KONST

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev med motivation till att du söker Bildskolan + 3-5 exempel på konstnärliga arbeten du gjort.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: 3900 sek per termin (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.). Visst material och resor kan tillkomma.

Kontakt: Sanna Levelius

E-post:
sanna.levelius@nordiska.fhsk.se

Utveckla ditt konstnärliga uttryck! Konstkurs med fokus på den kreativa processen. Här får du prova olika konstnärliga tekniker och skapa konst från idé till färdig utställning.

Ansökan till reservplatser är öppen fram till kursstart 19 augusti 2024. Välkommen med din ansökan!

Bilden är ett språk – konsten är en form

På Bildskolan står den kreativa processen i fokus, från idéskiss till färdigt projekt. Du får möjlighet att utveckla ditt bildspråk genom arbete med olika idéer, tekniker och uttrycksformer. Genom skapande, samtal och inspiration från aktuella frågor, litteratur, utställningar, gästlärare och varandra undersöker vi vad du vill uttrycka. Vi ser på konstens och bildens möjligheter och plats i samhället. 

Prova

På Bildskolan finns, som i konsten, inga direkta begränsningar. Stor vikt läggs vid undersökande arbete där du individuellt och tillsammans med andra får möjlighet att hitta och utveckla ditt bildspråk och uttryck. Att lära genom att göra är en av grunderna i kursen, genom skapandet väcks frågor, kunskap och nyfikenhet. 

Det ingår gemensamma konstbesök och workshops, både nära och lite längre bort beroende på vad som sker och är aktuellt för gruppen. Att under hela processen dela sina arbeten med andra är en viktig del av kursen. Det kan ske genom utställningar, trycksaker, digital delning och såklart samtal inom gruppen. 

Framförallt är detta en plats att prova. Inspireras. Mötas. Att ta plats och hitta sitt uttryck. 

Ett år på Bildskolan

Under ett år på Bildskolan skapas flera konstprojekt både individuellt och tillsammans. I starten arbetar vi med kortare gemensamma workshops och relativt styrda uppgifter för att sedan arbeta i både kortare och längre projekt. Under projekten utgår vi från olika teman, du utformar ditt projekt med hjälp av handledare och vad du vill säga bestämmer material, metod och uttryck. 

Projektarbeten varvas med besök av gästlärare då man får möta verksamma konstnärer och prova olika konstnärliga tekniker och metoder inom exempelvis animation, grafiktryck och illustration. 

En viktig del av kursen är att se utställningar och möta andra konstnärskap. Vi reflekterar och samtalar kring kulturens och konstens roll för och i samhället och hur man kan arbeta med samhällsfrågor konstnärligt. Under året deltar vi i flera skolgemensamma aktiviteter, vilka ofta har ett samhällsaktuellt tema. 

I slutet av året genomför vi ett längre individuellt konstprojekt där det finns möjlighet att fördjupa sig i en egen frågeställning och/eller teknik. Flera av projekten avslutas med en utställning på skolan eller annan plats. 

Bildskolan är en kurs både för dig som har konsten som intresse och för dig som vill fortsätta din utbildnings- och yrkesbana inom det konstnärliga fältet.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutat kurs har deltagaren provat ett flertal konstnärliga tekniker och fått ökad förståelse för:

  • Måleri, teckning och animation

  • Mönsterformgivning och grafiktryck

  • Tredimensionell form och installation

  • Bild i samverkan med text

  • Konsten i samhället och en överblick över konstfältet

  • Genomföra projekt från idé till utställning

  • Kurera och hänga utställning

  • Sin kreativa process och bygga portfolio

  • Att samtala kring egen och andras konst

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://nordiska.fhsk.se/ordbild/kurser/bildskolan/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 442 31 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/