Radiojournalist – yrkesutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Vara folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Vill du jobba med nyheter eller som programledare i radio? Vill du göra en podd? Den här utbildningen är praktiskt inriktad och passar för dig som vill bli journalist med fokus på radio.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste du ha fyllt 18 år och ha fullgjort gymnasium eller motsvarande.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Undervisningen på Vara Folkhögskola är kostnadsfri, men du betalar 1 700 kronor per termin i serviceavgift. Utöver detta betalar du en särskild teknikavgift på 1000 kronor per termin på Radiojournalistutbildningen.

Kontakt: Tommy Karlsson Ravström

Telefon: 0763-92 14 78

E-post:
tommy.karlsson.ravstrom@vgregion.se

Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför gör vi ett stort antal radiosändningar under utbildningen. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. När du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Kursinnehåll

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap med mera. I utbildningen ingår åtta veckors praktik.

Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på Radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges Radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4-stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen.

Röster om utbildningen:

”Min tid på Vara Folkhögskolas Radiojournalistutbildning är den mest vältillbringade i mitt liv. På utbildningen fick jag framförallt kunskap. Praktisk kunskap i att sända radio, vilket fallit väl ut bland diverse chefer jag mött längs vägen. Jag fick teoretisk samhällskunskap och allmänbildning.  Bara du själv sätter gränserna för hur mycket vill utvecklas och vad du vill utmana dig i. Lärarna är lyhörda, varma och skickliga på att hitta just dina styrkor, som man får goda möjligheter till att utveckla och framförallt göda lite självförtroende, åtminstone i mitt fall.”

Ida Berg, gick ut Radiojournalistutbildningen 2018.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vara.fhsk.se/kurser-vara/radiolinjen/

Vara folkhögskola

Vara folkhögskola arbetar med profilområdena funktionsnedsättning, hälsa, politik/demokrati och internationalisering. På Vara folkhögskola kan du bli radiojournalist, fritidsledare eller skaffa dig gymnasiekompetens. Från och med våren 2020 bedriver skolan SFI.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola
Box 163
534 23 Vara

Besöksadress: Torggatan 41

Telefon: 0512-579 70
E-post: vara.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.vara.fhsk.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln