Idrott/hälsa/ledarskap

Ansökan stängd
Skola:
Valjevikens folkhögskola
Plats:
Sölvesborg - Blekinge län
Längd:
Kurslängden kan anpassas för dig som behöver lägre studietakt
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan med personligt brev. Du erbjuds också ett studiebesök och, vid behov, prova-på-dagar.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning, subv. bad vid Valjevikens simhall. Priset kan komma att justeras under läsåret.

Kontakt: Eric Sandström

Telefon: 0456-15115

E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

Här finns möjlighet att på heltid utveckla dina kunskaper inom idrott och hälsa samt växa som person och aktiv utövare/ledare inom handikappidrott/parasport. 

Kursen i Idrott, hälsa och ledarskap, nu med tillvalet Parahandboll. 

Du bör ha idrott som ditt stora intresse. I denna kurs finns två profiler samt tillvalet parahandboll. Det sistnämnda i samarbete med Svenska Handbollförbundet.

 • En profil med bredd för dig som har ett intresse av idrott men inte hittat till din sport eller vill prova-på fler. Du vill också få hjälp och stöd med att utveckla din fysiska hälsa och få mer kunskap om kost och egenträning.
  Målet ska vara att under kursen hitta till sin idrott och hitta till en förening/sport som finns i närheten av din hemort
  OBS!! Denna profil kan du inte välja om du söker tillvalet parahandboll.
 • En profil för dig som vill satsa på idrott och få till en maximal personlig utveckling och se hur långt det bär. OBS! I denna profil kan du välja tillvalet parahandboll
 • En möjlighet att välja till att läsa in en eller flera behörigheter på gymnasie- eller grundskolenivå. Läs mer under Allmän kurs – Idrott/hälsa.

  Nyhet
 • En möjlighet att välja parahandboll som tillval. Detta innebär en egen träningsgrupp som under ledning av instruktörer från Svenska Handbollsförbundet ger dig möjlighet att utveckla dig som spelar inom parahandboll – utifrån SHF gående eller rullstolklassen. Extra träning vid tre tillfällen i veckan där vi formar en träning och utveckling utifrån dina förutsättningar och rörelseförmåga. Vill du veta mer om parahandboll kan du gå in på Svenska Handbollförbundets hemsida www.svenskhandboll.se/parahandboll Förutom dessa tillfällen följer du kursplanen nedan.

Kursplan

Utifrån din studieplan kan det ingå ämnen som:

 • träna på din idrott, vi kommer att fokusera på simning, boccia, innebandy, styrka samt tillvalet parahandboll
 • anatomi och fysiologi, träning och träningsplanering
 • om skador och hur man förebygger dessa
 • mental träning och stresshantering
 • miljöpsykologi, friluftsliv, idrotten och samhället
 • kroppsidealet och doping
 • kost och matlagning, vardagskunskap
 • idrottsledarskap, fritídskunskap
 • samt mycket praktisk motion och idrott utifrån din profil
 • För tillvalet parahandboll får du mer egentid för
  - Extra träningsinsatser i handboll, gåendehandboll eller rullstolshandboll.
  - Stöd och hjälp i din personliga handbollsutveckling.
  - Möjlighet att ta del av Svenska Handbollförbundets utbildningar och föreläsningar.
  - Samverkan med din förening i träning och personlig utveckling.

Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och fysioterapi samt samarbete med ridklubb, golfklubb och kommunens parasportsatsningar.

Antagningskriterier

 • Antagningskriterier för kurser med idrottsinriktning och med profil bredd: Du är intresserad av idrott/hälsa samt vill utveckla dina kunskaper på området. Meriterande är om du också är aktiv utövare av någon idrott.
 • Antagningskriterier för profil med specialisering: Du är aktiv inom idrotten och har en dokumenterad idrott och förening du är aktiv i. Du vill utveckla dig som idrottare inom din sport och få större kunskap om fysisk utveckling, egenträning och kostens betydelse i din idrottsliga utveckling. Idrottsutvecklingen sker i samråd med din förening och din tränare/ledare
 • Antagningskriterier för tillvalet parahandboll: Du deltar aktivt i att spela parahandboll i en förening som är ansluten till Svenska Handbollförbundet.
 • Antagningskriterier för kombination med olika behörighetsämnen inom allmän kurs: I enlighet med profil eller tillval enligt ovan. I övrigt enligt de ämnen som redovisas under Allmän kurs. 

För dig som väljer parahandboll som tillval skrivs dina särskilda mål in den studieplan som du upprättar tillsammans med kursledare och instruktörer.

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid. För dig som väljer parahandboll som tillval finner du mer information på https://www.svenskhandboll.se/Parahandboll

Eller hör av dig till frida.johansson@handboll.rf.se

KURSENS LÄNGD – 1-2 år
KURSSTART – 17 Augusti 2023
ANSÖKAN – 30 april 2023. (Nytt förlängt datum)

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Genom idrottsinriktningen ska du kunna få kunskap om och insikt vilken träning som passar dig och din idrott bäst. Här får du också god kännedom om vad som krävs mental och fysiskt för att kunna prestera goda resultat och vårda sin hälsa. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://valjeviken.se/folkhogskola/idrott-halsa-ledarskap/

Jag har blivit mer stabil, både mentalt och fysiskt

Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.

Läs hela artikeln

Valjevikens folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. Valjeviken har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Valjevikens folkhögskola
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress: Herrgårdsvägen 97

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Webbadress: https://valjeviken.se/