Socialism imorgon? – distans

Ansökan stängd
Skola:
Bona folkhögskola
Plats:
Motala - Östergötlands län
Längd:
1 termin
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga, förutom intresse för samhällsfrågor.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 12 jan 2024

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: 300 kr per termin (Avgift för studerandeförsäkring, studiematerial/kopior och studieresor.)

Kontakt: Mikael Vinberg

Telefon: 072-580 63 86

E-post:
mikael@bona.nu

Är du intresserad av politik, ekonomi och aktuella samhällsfrågor? Då är detta kursen för dig! 

Om kursen
I den här kursen fördjupar vi oss i frågan hur alternativa synsätt kan hjälpa oss att bättre förstå världen. Exempelvis uppstod Socialismens ideologi ur övertygelsen att en ny och rättvis värld är både möjlig och rimlig. Med det perspektivet diskuterar vi det samhälle vi lever i idag, med dess dagsaktuella samhällsfrågor och händelser. Hur hade vi till exempel hanterat och betraktat stora globala utmaningar som klimatkrisen, social hållbarhet och ekonomiskt välstånd? Hur finns till exempel socialism närvarande i världen och Sverige idag och hur har ideologin utvecklats över tid? Hur lever idéerna om en ny och rättvis värld vidare?

Innehåll
Under kursen arbetar vi utifrån böcker som ”Karl Marx – En introduktion” och andra historiska texter. Vi arbetar i grupper för att tillsammans reflektera, tolka och diskutera vad texterna har betytt historiskt och vad de kan ha för betydelse idag. Det finns inga rätta svar, utan kursen ger möjlighet att fördjupa kunskapen och diskutera samhällsfenomen, revolutionen, Sovjetunionen, lokala uppror och andra händelser. Det ger perspektiv, kan bredda förståelsen och vara oerhört stimulerande för oss som tycker om att diskutera samhället och hur det fungerar, aktuella samhällsfrågor, politik och ekonomi. Den här kursen lockar ofta personer med olika bakgrund och kunskap vilket gör diskussionerna intressanta i många avseenden.

Anpassade studier
Bona arbetar digitalt och kursens upplägg bygger på ett seminarium per vecka. Däremellan arbetar vi i studiegrupper.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När vi är klara med kursen kommer du att ha en fördjupad förståelse för socialism – vad det var historiskt, vad det är idag och kan tänkas bli i framtiden. Du kommer vidare att ha vidgat dina perspektiv och synen på världen och våra samhällen. Och förmodligen träffat många intressanta personer längs vägen!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://bona.nu/kurser/socialism-imorgon/

Fler kurser inom: Entreprenör / Ekonomi Samhälle

Bona folkhögskola

Vi må vara en skola, men vi är så mycket mer än så. Visst bygger vår verksamhet på bildning, men vi gör så mycket mer än så. Vår skola är en fri zon, med hjärta, kunskap, värderingar och samhällsengagemang. Våra olikheter berikar oss och ger nya perspektiv. Tillsammans skapar vi en trygg atmosfär av kunskap och vänskap, som stärks av att alla som är här verkligen vill vara det.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bona folkhögskola
Urban Hjärnes Väg 11
591 30 Motala

Telefon: 0141-20 95 80
E-post: info@bona.nu
Webbadress: http://www.bona.nu/