Allmän kurs med inriktning film

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev, referensperson och betyg.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Internat 4 070 - 5 490 kr (beroende på rumstyp och standard, inklusive frukost, lunch och kvällsmat fem dagar i veckan) Externat 1 570 kr

Kontakt: Anders Olsson och Michelangelo Miskulin

E-post:
anders.olsson@olandsfolkhogskola.se och michelangelo.miskulin@olandsfolkhogskola.se

Behöver du läsa in behörigheter från gymnasiet? Har du ett intresse för film och vill arbeta kreativt med rörlig bild? Då är det här kursen för dig. 

 

På allmän kurs finns möjlighet att läsa in gymnasiet. Du kan läsa 1–3 år. Tiden det tar beror på hur många godkända poäng och år av arbetslivserfarenhet som du har med dig. 

Studierna är på heltid och du läser enligt ett schema. Du läser både ämnen som ger behörighet och får en grundläggande utbildning i ämnet film. Vi arbetar tematiskt, vilket betyder att du läser svenska tillsammans med två orienteringsämnen, exempelvis historia och religion eller samhällskunskap och naturkunskap i längre teman. Dessutom ingår film i teman som en naturlig del av temats examination. De teman vi arbetar med under året utgår ifrån Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Matematik och engelska studeras utanför temaarbetet.

De timmar du arbetar med inriktning film utgår vi från att se – samtala – göra. Vi arbetar tematiskt, vilket betyder att vi jobbar både teoretiskt och praktiskt kopplat till ämnet svenska och de orienteringsämnen du läser. Du kommer arbeta med kortare projekt och filmberättande genom olika tekniker, både i grupp och som eget arbete. Oftast med möjlighet till fördjupning inom det område som du är extra intresserad av. Du lär dig att planera och organisera ett filmprojekt och får samtidigt kunskap att hantera de verktyg som krävs för att berätta med film. Exempel på områden som vi jobbar med är kamerateknik, redigering, ljud och ljus genom praktiska övningar. Tillsammans med dessa och vårt tematiska arbetssätt utvecklar du ditt kritiska tänkande och analysförmåga av den rörliga bilden. Vilket ger dig en god grund för vidare studier inom ämnet film.

Lektionerna är lärarledda och varierande. Grupperna är små, med 16 deltagare. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av undervisningen då samtal och gemenskap står i fokus. Studiernas nivå anpassas efter dina behov och din förmåga. Det är viktigt att du tar personligt ansvar för dina studier. 

Vi jobbar aktivt med hälsa. Du får minst en gång i veckan testa på olika former av träning och fysisk aktivitet och jobba teoretiskt med hälsans betydelse för vår livskvalitet – både fysiskt och psykiskt. 

Träna färdigheter för livet
En del av att studera på folkhögskola är ens egna personliga utveckling. I undervisningen ingår att få lära sig färdigheter i att öka sin koncentration och förmågan att vara närvarande i stunden, kunna reglera sina känslor för att hantera situationer på ett konstruktivt sätt och att stå upp för sig själv som person och öka sin självrespekt. Programmet kallas DBT Skills in Schools och ges som en del av Allmän kurs över hela året och det rustar dig för framtiden genom att du får färdigheter i hur du tar hand om dig själv och kan hantera livet.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad Allmän kurs, är målet att du ska vara behörig att söka till universitet/högskola eller yrkeshögskola. Men för detta måste du ha läst in de kurser som krävs och läst tillräckligt många år. Läs mer om behörighet till högskola och universitet.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://olandsfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/allman-kurs-film/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/