En person ler mot kameran.
Bayan går sitt femte och sista år på Allmän kurs. Foto: Miriam Steinbach

”Jag vill vara en förebild för mina barn”

Bayan Abualadas drömmer om att plugga vidare på universitetet. Efter snart fem år på Allmän kurs på folkhögskola är hon nära att nå målet att få gymnasiebehörighet så att hon kan söka sig vidare till högskolan.

Bayan kom till Sverige från Jordanien för tio år sedan. När vi möts hösten 2022 läser hon Allmän kurs gymnasienivå och går snart ut skolan redo att söka in till högskolan. Det var längtan efter ett bra yrke som gjorde att hon sökte sig till Röda Korsets folkhögskola för fem år sedan, till en början för att läsa Allmän kurs på grundnivå.  

Jag kunde inte så mycket svenska då, så det var lite oroligt till en börjanMen vartefter har jag lärt mig språket och hur det fungerar här,det har bara känts bättre och bättre. Nu känns det som mitt hem och som en trygghet, säger Bayan. 

Vad är det som gör att du trivs här?  


– 
Det är allt, jag är nöjd med alltEn viktig sak är att det finns demokrati här på skolan. Jag är representant i kursrådet som vi har tillsammans med rektorn och där kan vi berätta vad vi vill och diskutera vad som ska hända på skolan. Exempelvis har vi en dag om världens mat varje år, då planerar vi tillsammans med rektorn och alla kursrepresentanter
 

När ingen annan kan svenska i klassen, som det kan vara på komvux eller SFI, då lär du dig inte heller språket. Men i vårt klassrum finns det både folk som är födda här och på andra platser i världen. Vi lär oss svenska snabbare genom att jobba tillsammans. Här finns också många olika erfarenheter, vi går på många studiebesök, träffar många människor och har många kompisar. 

Vad vill du göra i framtiden?  


– 
Jag vill ha ett bra yrke. Vad det blir vet jag inte riktigt än, men något som samhället behöver. På skolan finns en studievägledare och hon hjälper oss mycket och visar oss rätt väg. 
 

Men först ska jag klara av Allmän kurs och få gymnasiebehörighet, nu vet jag att jag har möjlighet att göra det också. Vi får mycket tid att göra uppgifter, vi får lära oss om samhället och om olika ämnen.  

Är det något annat som folkhögskolan ger dig förutom just kunskap i olika ämnen?  


Ja, självförtroende. Din åsikt räknas här. Det gör att du vågar prata, vågar göra, vågar delta i samhället. r det var val i höstas så arbetade vi mycket med det, till exempel ordnade vi partidebatter. Jag förstod mer om samhälletDet är viktigt, för våra barn och för vår framtids skull
 

Kommer du vilja fortsätta att lära dig saker efter folkhögskolan?

Ja, att lära sig är viktigt. Om du lär dig mycket så kan du komma långt i livet. Du kan lära dig något varje dag. När jag började här jag vågade inte prata och jag visste inte så mycket om samhället. Men nu kan jagmer och jag vill fortsätta lära mig saker och utvecklas 

–  Jag vill också vara en förebild för mina barn, när de ser mig på folkhögskola och studera vidare, då vågar de också gå till skolan och fortsätta studera.