Frågor om kurser på folkhögskola - Folkhögskola.nu
Lyssna Teckenspråk Lättläst Other languages
 

Frågor om kurser på folkhögskola


 • Hur hittar jag alla sommarkurser som ges på folkhögskolorna?

  Du hittar alla sommarkurser genom att använda sökfunktionen här på folkhögskola.nu. Klicka här för att komma till en färdig sökning med en lista över alla sommarkurser »

  I högerkolumnen på söksidan kan du göra olika val för att begränsa din sökning. Till exempel kan du välja ett visst ämnesområde, ett län eller en viss folkhögskola. Efterhand som du gör val i högerkolumnen minskar antalet träffar i listan.

  Vi rekommenderar att du gör några val för att avgränsa och få fram just de kurser du är intresserad av. Annars får du väldigt många träffar och det blir svårt att få någon översikt.

  Det finns också en tryckt Sommarkurskatalog som man kan beställa eller ladda ner som PDF på sidan Tryckt material.

 • Vilka olika typer av kurser finns det inom folkhögskolan?

  De olika kurstyperna på folkhögskolan är Behörighetsgivande / Allmän kurs, Profilkurser, Yrkesutbildningar, Distanskurser och Korta kurser / Sommarkurser.

  Läs mer om de olika kurstyperna här »

 • Jag har gått särskola, vad kan jag studera på folkhögskola?

  söksidan kan du söka efter kurser anpassade för dig som har gått i särskola. Till höger på sidan kan du klicka på rubriken "Funktionsnedsättning" och sedan välja "Utvecklingsstörning".

  Här kommer du till en färdig sådan sökning »

  Du kan också söka övriga kurser, men de är inte särskilt anpassade för personer som tidigare har gått särskola. Om du är osäker så kontakta den skola du är intresserad av så kan ni tillsammans komma fram till om kursen du är intresserad av passar just dig.

 • Vilka folkhögskolor är bra på att ge vuxna med ADHD möjlighet att läsa in gymnasiet?

  Börja med att kolla under rubriken "Neuropsykiatriska funktionshinder". De flesta av kurserna under den rubriken vänder sig till studerande med Aspergers syndrom, men där finns en del annat också.

  Därefter kollar du under rubriken "Långsammare studietakt". Under den rubriken hittar du kurser som inte vänder sig till en specifik målgrupp men där man är beredd att ge utökat stöd i någon form.

  Komplettera med att välja typ av kurs under rubriken "Kurstyp". För en studerande som ska komplettera gymnasiekunskaper väljer du  "Behörighetsgivande kurs" (för där hittar du alla Allmänna kurser), för andra kan du välja "Profilkurs".

  Komplettera ytterligare om det finns speciella önskemål vad gäller VAR i Sverige man vill studera, om man vill bo på internat etc. men ju fler val du gör, ju färre träffar ....

  Därefter föreslår jag att du  tar direktkontakt med de folkhögskolor som verkar passa bäst då gruppen med diagnosen ADHD är ganska heterogen och behovet av stöd kan variera mycket.

 • Varför står det "Eftergymnasial" vid vissa kurser?

  Dessa kurser är yrkesutbildningar på en eftergymnasial nivå. Det betyder att det studiemedel man använder för detta är från det antal högskoleterminer man har rätt till. De flesta andra kurser är på gymnasienivå. 

 • Jag läser SFI B nu och vill fortsätta hos er, går det? Min kusin kan ingen svenska alls, kan hon lära sig det på folkhögskola?

  Är det bara mer svenska du vill läsa, så kan du söka till en invandrarkurs. Du hittar dem via den här länken: Invandrarkurser, Kurser för nya svenskar

  Vill du ha fullt fokus på svenska språket väljer du kurstypen Profilkurs. Men du kan också välja kurstypen Allmän kurs så att du läser fler ämnen med målet att få gymnasiekompetens och kunna söka till högskola/yrkeshögskola? Då läser du svenska som andraspråk men även engelska, matematik, samhällskunskap med flera ämnen.

  De flesta folkhögskolor vill att man ska ha läst SFI klart innan man börjar på folkhögskolans Invandrarkurs, så om din kusin vill lära sig svenska så är det bra att först vända sig till den kommun hon bor i och läsa på SFI.  Vissa folkhögskolor anordnar också SFI – man söker till kommunens SFI men anger att man önskar studera den på folkhögskola.

  Läs mer om SFI här »

 • Mitt barnbarn har fått diagnosen ADHD. Kan ni hjälpa henne?

  Det finns säkert många folkhögskolor som gärna tar emot ditt barnbarn, men det finns inga kurser som är särskilt för personer som har ADHD. Detta beror på att gruppen med diagnosen ADHD är ganska heterogen och behovet av stöd kan variera mycket.

  Det finns kurser som riktar sig till personer med neuropsykiatriska funktionshinder, men de flesta av dem fokuserar på studerande med Aspergers syndrom.

  Kurser för studerande med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning »

  Några skolor har kurser som är registrerade under rubriken "Långsammare studietakt". Det är kurser som inte vänder sig till en specifik målgrupp, men där man är beredd att ge utökat stöd i någon form.

  Kurser med långsammare studietakt

  Hittar ni en skola/kurs som intresserar er och som inte återfinns i länkarna ovan så tveka inte att kontakta även dem. De flesta folkhögskolorna är vana vid deltagare som inte klarade av gymnasiet och som av en eller annan anledning behöver extra stöd och en ny start. Studieformerna och pedagogiken på folkhögskola skiljer sig en hel del från gymnasiet.

 • Jag vill gå en yrkesutbildning och jobba med människor. Kan jag göra det även om jag inte blev godkänd i matten på gymnasiet? 

  På folkhögskola finns det yrkesutbildningar både på gymnasienivå och på eftergymnasial nivå.

  Om du inte har klarat matten så är du inte direkt behörig till kurserna på eftergymnasial nivå eftersom de har gymnasiekompetens som antagningskrav. Men, det kan ändå vara en idé att söka om du skulle hitta en kurs på eftergymnasial nivå som du gärna skulle vilja gå. Folkhögskolorna bestämmer nämligen själva vilka de tar in och de gör en samlad bedömning. Kanske är det möjligt för dig att läsa in matten vid sidan om. Ring och prata med skolan!

  Yrkesutbildningar på gymnasienivå har vanligtvis inte gymnasiekompetens som ett krav - så dem kan du söka.

  Observera att det kan finnas skolor som har valt att lägga till ytterligare antagningskrav än de generella som nämnts ovan. Ring då och prata med skolan! Kanske har du erfarenheter som kan motsvara deras antagningskrav.

  Läs mer om yrkesutbildningar på folkhögskola här »

Ställ din egen fråga i formuläret nedan

Om du undrar över något som du inte kan hitta svar på, så är du välkommen att ställa din egen fråga till oss här.

Vilka svarar?
Det är vi på Folkhögskolornas informationstjänst som svarar på dina frågor, oftast vår studie- och yrkesvägledare.

Hur gör jag?
Skriv in ditt namn och din e-postadress. Titta gärna extra noga, så att din e-postadress är korrekt angiven, annars kan vi inte svara dig! Skriv sedan in din fråga och tryck på skicka. Du får normalt svar inom en vecka.

Om vi tror att din fråga kan vara intressant för fler, så publicerar vi den kanske här på webbplatsen. Men först tar vi bort alla personliga uppgifter, så klart.

Obligatoriska fält *